Barista! – Elsbeth Witt

Wat een paar jaar geleden nog chicklit was, heet nu feelgood: het genre van boeken die makkelijk weg lezen. Nu ik ongeveer alle boeken van Lisette Jonkman uit heb (en over sommige ook geblogd), ben ik blij dat ik een andere fijne schrijver van romantische boeken heb ontdekt. Elsbeth Witt heeft hetzelfde effect op mij: ik wil alleen maar doorlezen en leg de literatuur er even voor aan de kant.

De drie boeken van de Barista!-serie spelen zich af in een koffietentje in Utrecht. Elk deel vertelt het verhaal van een andere medewerker. Het begint in Koffie verkeerd met Laura, die al jaren single is, maar nu haar oog laat vallen op een leuke klant. Hun prille relatie kent wel wat hobbels, want Laura is onhandig en kan er nog weleens wat uit flappen. Verder loopt koffietent Barista! niet zo goed. Eigenaar Luigi wil het graag puur houden, want goede koffie is genoeg. Laura en collega Iris weten hem over te halen om nieuwe dingen uit te proberen, zoals acties op Facebook. In tegenstelling tot Laura is Iris een keukenprinses en haar muffins gaan als warme broodjes over de toonbank. Het boek eindigt met een enorme cliffhanger.

Sommige dingen gaan wel wat makkelijk en snel, maar dat houdt de vaart erin. Het enige wat ik wel echt jammer vind, is dat de schrijver zich niet verdiept heeft in koffie. Zo heeft ze het steeds over het lawaai van de melkopschuimer, terwijl een bonenmaler veel meer herrie produceert. Een nieuwe barista leert al gauw om hartjes op de koffie te schenken, maar er staat niks over het afstellen van de espressomachine of het afwegen van de koffie of soorten bonen. Niet dat ik daar een heel betoog over wil lezen, maar wat meer waardering voor het vak had wel gemogen.

Het verhaal van Laura leest wel heerlijk weg en ik haal dan ook meteen het volgende deel uit de bibliotheek. In Zoete inval ligt de relatie van Iris onder vuur. Ze woont al jaren samen in Vinexwijk Leidsche Rijn. Het is zo leuk om een boek te lezen dat zich in Utrecht afspeelt. Voor wie die stad niet kent, geeft Elsbeth Witt steeds een korte beschrijving als ze het over een bepaalde wijk heeft. Barista Iris heeft het dus goed voor elkaar, maar schijn bedriegt. Haar vriend hangt meer met klanten in de kroeg dan dat hij tijd met Iris doorbrengt. Ik zal niet verklappen hoe dit afloopt, maar kan wel vast vertellen dat Iris uiteindelijk haar eigen taartenwinkel begint naast Barista!

Ondertussen is ook Sophie bij Barista! komen werken en over haar gaat het derde deel Troost. Nu zou ik te veel verklappen door hier iets over te vertellen, dus ik houd het er maar bij dat ook haar leven moeilijkheden kent. Ook in dit deel komt weer de nodige romantiek met de bijbehorende twijfels voorbij. Uiteindelijk komt het allemaal goed. Wat een lekker leesvoer.

Lees ook wat Luna over deze boeken schreef. Bij haar recensie van Troost heeft Elsbeth Witt gereageerd met een link naar een extra kerstverhaal dat zich na deze trilogie afspeelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.