Lalagè is gestrand (deel 2)

Na het vorige artikel met boeken die ik niet uitlas, ging het een paar weken goed. Ik las heerlijke boeken. Maar toen koos ik drie keer achter elkaar verkeerd. Meestal leg ik zo’n boek aan de kant om iets anders te proberen. In dit artikel licht ik bij een paar boeken toe waarom ze me teleurstelden.

Liefde is een rebelse vogel – Mounir Samuel

Van Mounir Samuel las ik eerder boeiende non-fictie. Maar in zijn roman wil hij te veel; de zinnen zijn te bloemrijk. In het begin hebben twee mensen die elkaar net hebben ontmoet seks op de wc in een trein, zo goor. Ik haak af.

Rauw hart – Ineke Riem

Na een prachtige gedichtenbundel en mooie debuutroman had ik veel zin om nog iets van Ineke Riem te lezen. Maar deze hoofdpersoon, een kunstenaar, boeit me helemaal niks.

Runa – Vera Buck

Het thema van Runa trekt me erg: psychiatrie in de negentiende eeuw. Vera Buck schrijft echter erg langdradig. Later in het boek komt er ook nog een verhaallijn met een politie-inspecteur, waar ik helemaal geen zin in heb. Annelies en Mieke lazen het wel uit.

Vissen voeren – Fabio Genovesi

Na 150 bladzijden vind ik nog steeds dat het boek maar niet op gang komt. Ooit had ik dit boek gekocht in de laatste uitverkoop van V&D, omdat de hoofdpersoon in een metalband speelt. Maar het gaat meer over vissen en wielrennen dan over muziek. In de hoop dat het nog wat wordt heb ik dit boek wel tot het eind uitgelezen. Het is niet slecht, maar het zal me ook niet lang bijblijven. Dit bevestigt dat het helemaal niet erg is om een boek weg te leggen als het me niet bevalt, want ik had hier echt niets aan gemist.

Dorsmans dood – Miek Smilde

Na interessante non-fictie (Raarhoek), een prachtige roman en moeilijke maar mooie gedichten, keek ik uit naar de nieuwe roman van Miek Smilde. In een blog van Just op Literair Nederland lees ik dat het hem tegenviel, maar ik wil het zelf beoordelen en leen Dorsmans dood uit de bieb. Het gaat over een rechter die uitspraak doet in een moordzaak. Ondertussen kijkt hij terug op zijn leven, met zijn vrouw en zijn kinderen. Hij is de verbinding met hen verloren. De tijdssprongen komen chaotisch op me over. Het verhaal is ook helemaal niet spannend, wat je wel zou verwachten bij zo’n thema als moord. Ik kan me ook vinden in het commentaar van Just dat de zinnen vaak niet lekker lopen en dat het rechterlijke jargon niet prettig leest. De historische beschouwingen over justitie in Nederland kunnen me niet boeien. Halverwege merk ik dat het me niks kan schelen hoe het verder gaat met deze rechter, dus ik breng het boek terug naar de bieb.

Hierna koos ik achter elkaar boeken die me wel bevielen. Hopelijk duurt het nog lang voor er weer een artikel in deze reeks verschijnt.

7 gedachtes over “Lalagè is gestrand (deel 2)

 1. Hoi Barbara, het is geen schande om een boek niet uit te lezen. Waarom zou je een boek tegen je zin lezen terwijl er zo veel andere wel leuke boeken en trouwens ook veel andere leuke dingen om te doen in het algemeen zijn. Ik hanteer meestal de 50 bladzijden regel, als het boek me dan nog niet bevalt, dan wordt het waarschijnlijk niks met het boek en mij. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het interessant om te lezen welke boeken je niet uitlas. Ook dat hoort erbij, in een leesleven :)

  Geliked door 1 persoon

 3. Al snap ik dat je geen vervolg op dit blog wil, toch heeft het iets aantrekkelijks. Niet alles is himmelhoch jügend en dat komt ook omdat er juist de andere zijde is. Een boek beschrijven waarom het je niet aanspreekt is misschien wel net zo boeiend als een boek die je wel aanspreekt. Ik ben dan ook vooral geïnteresseerd hoe iemand een boek beleefd heeft.

  Geliked door 1 persoon

 4. Herkenbaar! Soms haal je iets uit de bieb onder het mom ‘laat ik het een kans geven’. Soms pakt dat goed uit, soms heb je een misser. Levert wel weer een goede blogpost op!

  Geliked door 1 persoon

 5. […] een Italiaans boek over jongeren dat me niet mee weet te slepen, net als Vissen voeren van Fabio Genovesi, dat ik wel uitlas maar het werd niet beter. Dit boek werd aangeraden door een […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.