Poëzietijdschrift Dichter

De poëzie van Radna Fabias, Roelof ten Napel en Vicky Francken vond ik nogal ondoorgrondelijk. Een gedichtendip lag op de loer, maar toen kwam Jannie met een prachtig eigen gedicht over een voetveer. En ergens onderaan mijn leesstapel zag ik een nummer van het poëzietijdschrift Dichter liggen, daar had ik wel zin in! Hierin staan toegankelijke gedichten ‘voor iedereen van 6 tot 106 jaar’. Een tijdje geleden had ik twee losse nummers besteld, met de thema’s bomen en wereld.

Het is al heerlijk om erin te bladeren en naar de tekeningen te kijken. Voor elk nummer wordt een andere illustrator gevraagd en dat levert prachtige plaatjes op. De gedichten zijn van diverse schrijvers. Dit is dus ook een leuke manier om nieuwe dichters te ontdekken. Sommigen zijn heel bekend, zoals Joke van Leeuwen, anderen hebben nog geen eigen bundel.

De gedichten zijn weer onderverdeeld in onderwerpen binnen het thema. In het wereldnummer gaat dit per werelddeel.

Sommige gedichten zijn meteen te begrijpen, bij andere moet je iets langer stilstaan. Er zijn ook woordgrapjes bij.

Het is heel fijn om te merken dat ik nog steeds van poëzie kan genieten. Gedichten voor kinderen en jongeren zijn misschien wel de manier om poëzie te leren lezen.

Toevallig ontdekte ik dat de bibliotheek ook exemplaren van dit tijdschrift te leen heeft. (Ze zijn wel lastig te vinden: ik zocht op ‘dichter plint’ in de catalogus van Utrecht en vond er twee, maar als je dan op de naam van de reeks klikt komen er meer.) Abonnementen en losse nummers zijn verkrijgbaar bij Plint, waar je ook posters en andere voorwerpen met gedichten erop kunt bestellen, dus ga daar vooral even een kijkje nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.