Voorwaarts – Eva Meijer

In Voorwaarts zoeken mensen met idealen elkaar op, om samen anders te gaan leven. Het boek bestaat uit twee verhalen, met bijna honderd jaar ertussen. Maar de overeenkomsten zijn groot. Een groepje van vier of vijf mensen gaat op een boerderij wonen, om daar zelfvoorzienend te worden. Ze zonderen zich af, maar willen ook hun ervaringen delen met de buitenwereld, met als ultiem doel wereldvrede en zo min mogelijk lijden. In elk geval moet dierenleed gestopt worden. Ze hebben wel dieren op de boerderij, maar die zijn er niet om op te eten. De hond is een grote vriend. Daarbij denk ik aan de foto’s die Eva Meijer van haar eigen hond twittert. Dit boek past bij haar idealen, al vult zij die anders in.

Het eerste deel, dat zich afspeelt in 1924, voelt niet als heel oud. In het begin duizelt het me van de namen van de vijf mensen en de hond, maar dat went al snel. Al gauw wordt duidelijk dat samenleven onenigheid oplevert, vooral als je tevoren geen duidelijke afspraken hebt gemaakt over de te volgen koers. Bovendien zijn er liefdesperikelen. Daar krijgen ook de jonge mensen in het tweede deel mee te maken. Dit verhaal spreekt mij meer aan. Het is leuk om te lezen over dingen die ik herken uit mijn dagelijkse leven, waarin milieubewustzijn ook een grote rol speelt.

Voorwaarts

Ik denk dat ik liever een heel boek over de vrienden uit het tweede deel had gelezen, eventueel met stukjes uit het eerste deel tussendoor. Maar daarvoor vallen de plannen van de vrienden helaas te snel in het water. Een commune beginnen gebeurt vaak door pioniers met impulsieve acties, die hun kans grijpen als die zich voordoet. Uit deze verhalen blijkt dat eerst een tijd dromen en overleggen over de precieze invulling nodig is om de kans op succes te vergroten. De vraag is waarom de jongeren uit het tweede verhaal dachten dat het hun wel zou lukken, in tegenstelling tot de mensen uit 1924.

Toch eindigt het positief, met een actie die mensen verbindt. De dromen zijn nog niet vervlogen; uiteindelijk willen we allemaal een leefbare aarde. En dan kan een beginnetje van een paar idealisten ineens een hele massa op de been brengen.

Lees ook wat Jeanine over dit boek schreef en kijk naar Eva Meijer bij De Nachtzoen en VPRO Boeken.

Op 9 november treedt Eva Meijer op bij Het grote gebeuren in Groningen.

Een gedachte over “Voorwaarts – Eva Meijer

  1. Dit boek staat hoog op mijn lijstje om te lezen. En na het lezen van je recensie ben ik nog nieuwsgieriger geworden naar Voorwaarts.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.