All the birds, singing – Evie Wyld

Jake is schapenboer op een Brits eiland. De laatste tijd is er twee keer een schaap van haar ’s nachts doodgebloed. Ze weet niet hoe dat komt: is het een vos? Of zijn het de tieners uit de buurt, die haar vreemd aankijken? Ze woont al een paar jaar op het eiland, maar heeft weinig contact met anderen. In de oneven hoofdstukken lees ik over Jakes leven met de schapen. In de even hoofdstukken gaat het over haar verleden in Australië, in omgekeerd chronologische volgorde. Waar ik normaal benieuwd ben hoe het verhaal verdergaat, wil ik nu steeds weten wat hieraan vooraf gegaan is. Hoe is het zover gekomen? Waarom is Jake naar Groot-Brittannië verhuisd? Ze is waarschijnlijk gevlucht, maar waarvoor?

De zwerver die in haar schuur ligt te slapen blijkt niet de oorzaak van de dode schapen. Jake heeft al zoveel meegemaakt, maar ze is nu echt bang. Uiteindelijk vindt ze het toch wel fijn als ze niet alleen is op de boerderij. Misschien kan deze man haar helpen om de vos of tiener of wat voor monster dan ook te betrappen.

Telkens als ik verder ga lezen in All the birds, singing zie ik er een beetje tegenop, maar als ik dan eenmaal in het verhaal zit, kan ik weer moeilijk stoppen. Ik moet wel wat Engelse woorden opzoeken, vooral namen van vogels en andere dieren. Maar zoals meestal leest de tweede helft makkelijker dan de eerste, alsof ik aan de taal van de schrijver wen. De beschreven details maken dat ik me heel goed kan inleven: ik voel de angst en de beklemmende sfeer. Jake is geen heel sympathieke hoofdpersoon, maar wel iemand waar ik nieuwsgierig naar ben.

Wie of wat de schapen vermoordt blijft een raadsel, maar het is in elk geval een symbool voor wat Jake al die tijd heeft achtervolgd. Ze is aan de andere kant van de wereld, maar het verleden laat haar niet zomaar los. Ze heeft nachtmerries en af en toe belt ze het telefoonnummer van haar ouders aan de andere kant van de wereld.

In Australië werkte Jake ook met schapen. Daarvoor woonde ze bij een man die haar niet goed behandelde en ze is van hem weggevlucht. En voordat ze bij hem kwam, heeft ze een tijdje als prostituee gewerkt. Evie Wyld heeft deze hoofdstukken die terug in de tijd gaan zo ingenieus opgezet, met kleine hints naar het verleden die later verder uitgewerkt worden. Als laatste weet je als lezer pas waar Jake als eerste voor gevlucht is, hoe ze aan de littekens op haar rug komt en waarom ze haar familie heeft verlaten. Het einde is vrij open en dat stoort me niet. Je kunt fantaseren over hoe het verder gaat. Ik bedenk voor Jake een goed leven op de boerderij en dat ze ooit weer durft terug te keren naar haar familie in Australië.

Lees ook wat LeeswammesMarloes, de scriptor en Rein Swart over dit boek schreven.

Dit boek heb ik gelezen omdat het de meeste stemmen kreeg in deze poll. Een paar boekbloggers merkten op dat zij ‘Anna Boom’ van Judith Koelemeijer nog in de kast hadden staan. Zo ontstond het plan om hier tegelijkertijd over te bloggen. Dat zal gebeuren op 21 november. Lees je ook mee?

4 gedachtes over “All the birds, singing – Evie Wyld

 1. Ik vind jouw polls altijd superleuk en het wordt nog leuker als er een -voor mij- onbekend boek uitrolt, ik heb even gekeken of er ook een NL vertaling is, (ja), ik schrijf het boek op mijn lijstje, thanks voor je mooie recensie!

  En nogmaals yay voor je nieuwe foto’s bovenin je blog 😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze was mij in de poll helemaal niet opgevallen, maar nu ik je recensie lees, word ik toch wel nieuwsgierig. Ik zou hem kunnen afvinken tzt van de boekenbingo 2019: boek wat op een eiland afspeelt ;-) Daarmee is poll 21 wel heel invloedrijk op mijn boekenkeuze, want Klein land ligt hier op de stapel om te gaan lezen en Anna Boom is inmiddels uit.

  enne inderdaad leuke foto bovenaan je blog.

  Geliked door 1 persoon

 3. […] All the birds, singing – Evie Wyld (2013) […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.