Lalagè leest binnenkort… (poll 21)

Voor elke poll in deze rubriek vis ik willekeurige boeken uit mijn lange leeslijst, met de random-functie van Excel. Vaak kom ik dan titels tegen waarvan ik me afvraag hoe ze ooit in mijn spreadsheet zijn beland en dan ruim ik er eerst een aantal op. Ook wil ik meestal een mix van thema’s, van oude en nieuwe boeken en van mannelijke en vrouwelijke schrijvers uit binnen- en buitenland. Dan hebben jullie echt wat te kiezen (al kan ik bij sommigen van jullie wel raden wat het wordt!)

Deze keer gaat het snel. Ik kom een Murakami tegen, die heb ik dit jaar al gehad, dus die sla ik even over. Al snel vind ik drie boeken die ik echt graag zou lezen en dan kies ik er nog een Engelse bij. Van welke titel zie jij het liefst een bespreking voorbijkomen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen, om er daarna over te bloggen.

Klein land – Gaël Faye (2017, vertaald uit het Frans)

Het is 1992 en de tienjarige Gabriel woont met zijn Franse vader, Rwandese moeder en zusje Ana in een van de betere expatbuurten van Burundi. Zijn gelukkige jeugd wordt ruw verstoord, eerst door de scheiding van zijn ouders en vervolgens door de burgeroorlog en het gruwelijke drama in buurland Rwanda. De onrust doet Gabriel beseffen dat hij niet alleen kind is, maar ook halfbloed, Frans, Tutsi…

 

 

Anna Boom – Judith Koelemeijer (2008)  

In de zomer van 1942 stapt de tweeëntwintigjarige Anna Boom op de trein naar Boedapest. Ze wil weg, naar Géza, de veel oudere Hongaarse man op wie ze verliefd is. Tot dan toe leefde Anna met haar moeder in buitenlandse pensions, in een geïsoleerde wereld. Nu breekt ze eruit, ook al is het oorlog en is haar Hongaar al jaren getrouwd. De reis markeert het begin van een uitzonderlijk leven. In Boedapest komt Anna via een vriendin in aanraking met de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg. Ze helpt joden met beschermingspassen en voedsel. Dan begint het Russische beleg van Boedapest en wordt ze meegezogen in de maalstroom van de geschiedenis. Na de oorlog besluit Anna alles te vergeten. Ze reist een Franse ambassadeur achterna naar Praag, vertrekt met de boot naar Bombay om met een Zwitserse ingenieur te trouwen en komt op haar achtenveertigste uiteindelijk thuis bij een Hollandse KLM-baas in Estoril. Nooit spreekt ze een woord over haar verleden in Boedapest. Totdat op een nacht de stilte onverwacht wordt verbroken.

De drager – Jan Vantoortelboom (2017)

Nicolas is altijd onder de indruk geweest van de gedrevenheid en de compromisloosheid waarmee zijn twee jaar oudere buurjongen Bruno idealen nastreeft en verwezenlijkt. Na hun schooltijd raakt Nicolas verzeild in de computer- en informatietechnologie; Bruno wordt bioloog en doet veldwerk in de uitgestrekte wouden van Slowakije. Ze houden contact per e-mail en telefoon, en bezoeken elkaar van tijd tot tijd.

Bruno trouwt en krijgt een zoon die lijdt aan een erfelijke ziekte. Gewend aan de meedogenloze overlevingsstrijd in de natuur, waar alleen gezonde dieren bestaansrecht hebben, begint hij te twijfelen aan het bestaansrecht van de niet-volmaakte mens. Als Nicolas naar Wenen moet voor een IT-project ontmoeten ze elkaar na afloop in het nabijgelegen Bratislava. En dan ziet hij in waartoe compromisloosheid kan leiden.

All the birds, singing – Evie Wyld (2013)

Jake is de nieuwe, jonge bewoonster van een oude boerderij op een desolaat Brits eiland waar de wind altijd waait. Ze heeft alleen haar hond en een kudde schapen als gezelschap, en zo ziet ze het graag. Maar nu wordt haar bestaan in afzondering bedreigd. Iets of iemand heeft het op haar schapen gemunt. Elke paar nachten wordt er een dier aan stukken gereten. Wat zit hierachter? Zijn het vossen, zijn het mensen, of is het soms dat mysterieuze beest waar op het eiland de wildste geruchten de ronde over doen? Uit alle macht probeert Jake zich te weren tegen deze anonieme vijand. En dan is er nog haar verleden, dat ze mijlenver achter zich heeft gelaten, maar waarvan ze de littekens nog steeds draagt.

9 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 21)

 1. Je maakt het wel moeilijk voor me. Ik las De drager en zou het je zo meteen aanraden, maar ook ik heb Anna Boom hier nog ongelezen in de kast staan. Dan is het slimmer om daar voor te kiezen, zodat ik kan lezen wat jij er van vindt.

  Geliked door 2 people

 2. Hoewel ik ook erg benieuwd ben naar ‘De drager’, heb ik op ‘Klein land’ gestemd, vooral omdat ik nog nooit van de schrijver had gehoord, wat me altijd extra nieuwsgierig maakt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb op klein land gestemd! 😊 en ik zie dat die ook de meeste stemmen heeft yay

  Geliked door 1 persoon

 4. Oei, een moeilijke keus deze keer. De drager lijkt me interessant. Maar ik heb toch op All the birds gestemd. Veel leesplezier alvast.

  Geliked door 1 persoon

 5. Anna Boom ligt hier ook nog ongelezen … maar wat denk je dat ik zou kiezen?

  Like

 6. Lastig, ik koos uiteindelijk voor Anna Boom door de suggestie van het samen lezen van Sue op Twitter maar anders had ik De drager van Jan Vantoortelboom gekozen, ik heb deze op mijn lijstje gezet nadat ik Jannie haar recensie gad gelezen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vond Klein land van Gael Faye erg mooi, dus als ik jou was, zou ik daarvoor kiezen! :-)

  Groetjes,

  Like

 8. […] boek heb ik gelezen omdat het de meeste stemmen kreeg in deze poll. Een paar boekbloggers merkten op dat zij ‘Anna Boom’ van Judith Koelemeijer nog in de […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.