Heilige huizen in Amersfoort

Een stadswandeling is de ideale manier om een stad (beter) te leren kennen. Amersfoort heeft er sinds kort een wandelroute bij met een specifiek thema: religieus erfgoed in de binnenstad. Het Gilde organiseert rondleidingen en er is een boekje waarin je alles kunt nalezen of waarmee je zelf kunt gaan lopen.

Wat meteen opvalt als je het boekje in handen hebt, zijn de mooie vormgeving van Ronald Boiten en de prachtige foto’s van Jos Stöver. Bij de meeste gebouwen kan je niet naar binnen, maar op de foto’s kan je het interieur toch zien. Op de flappen van de kaft staat de wandelroute op een moderne kaart én op een kaart van 1588. Zo valt goed te zien dat de plattegrond van de binnenstad amper veranderd is in al die tijd. Een ander mooi detail is de bijdrage van stadsdichter Eva Vleeskruyer.

Heilige huizen past in je binnenzak en het barst uit elkaar van informatie. De teksten zijn helder en compact geschreven door Jacques Koekkoek en Gerard Raven. In maar liefst 24 hoofdstukjes komt de veelkleurige kerkgeschiedenis van de laatste eeuwen voorbij, met kerkscheuringen en liefdadigheid. Joden en moslims worden ook niet vergeten. Tenzij je met het Gilde meegaat, raad ik je aan om de teksten eerst door te lezen en dan pas op pad te gaan. Veel begrippen worden kort uitgelegd, maar andere zaken wil je misschien toch even opzoeken. Het hangt er ook wel vanaf hoe veel je al van dit onderwerp af weet. In elk geval valt er voor iedereen veel te leren.

Wist je bijvoorbeeld dat Amersfoort eeuwenlang hordes pelgrims trok? Er was namelijk een wonder gebeurd en daar bleef het niet bij. Wie ziek was, ging naar Amersfoort om te bidden om genezing. Dit leverde de plaatselijke bevolking natuurlijk veel inkomsten op. De Onze-Lieve-Vrouwetoren is gebouwd met geld van de pelgrims. De Amersfoorters waren dan ook niet zo blij met de hervorming in de zestiende eeuw, toen de protestanten het voor het zeggen kregen boven de rivieren en de katholieke mis alleen nog maar in schuilkerken mocht. Ondertussen kon de jaarlijkse Mariaprocessie in Amersfoort nog steeds gehouden worden, iets wat ondenkbaar was in andere plaatsen.

Wil je meer weten en zien, ga dan ook eens wandelen in onze mooie binnenstad en neem dit boeiende boekje mee. Het is te koop bij de Amersfoortse boekhandels voor 9,95 euro. Je kunt het ook bestellen bij boekhandel Veenendaal via info@boekhandelveenendaal.nl.

4 gedachtes over “Heilige huizen in Amersfoort

 1. En dat ga ik zeker eens doen! Weet jij of je de kerken e.d. met een gids van het Gilde wel van binnen mag bekijken?

  Like

  • Waarschijnlijk niet, want veel gebouwen zijn niet meer als kerk in gebruik. Maar misschien heb je geluk en kan je wel naar binnen bij de Joriskerk (in elk geval op zondagmiddag), de Xaveriuskerk of de Lutherse kerk (op zaterdagmiddag). En de Onze-Lieve-Vrouwetoren is ook vaak open en dan kan je haar beklimmen met een gids van het Gilde, maar dat staat ook los van deze wandeling.

   Like

 2. Wat leuk! Wij willen in het najaar weer naar Amersfoort, het lijkt mij leuk om dan dit boekje mee te nemen. We hebben een aantal jaar terug wel een rondvaart gemaakt door Amersfoort, erg leuk (daar vertelden zij ook dat Amersfoort vroeger veelvuldig bezocht werd door pelgrims).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.