De gedaanteverwisseling – Franz Kafka

Voor mijn leeskring begon ik aan Tender is the night van F. Scott Fitzgerald, die vooral bekend is van The great Gatsby. Ik kwam er maar zeer moeizaam doorheen en hoopte stiekem dat degene die het had gekozen er vanaf zou zien… en ja hoor, twee weken voor de afgesproken datum kwam er een e-mail dat ze er niet doorkwam en ook anderen bekenden dat het niet lukte. Omdat er niet zoveel tijd meer was, besloten we een dun boek te kiezen, in de verwachting dat toch niet iedereen het zou gaan lezen. Dan hadden we toch een goede smoes om bij elkaar te komen en gezellig te kletsen (want daar gaat een boekenclub toch ook om!)

De gedaanteverwisseling is een verhaal van Franz Kafka. Ik denk dat iedereen weleens heeft gehoord van zijn boek Het proces, maar wie heeft het echt gelezen? De gedaanteverwisseling gaat over Gregor Samsa die op een dag wakker wordt en ontdekt dat hij is veranderd in een grote mestkever. Het zou zomaar een verhaal van Belcampo geweest kunnen zijn, die ook van die absurde fantasieën heeft. Gregor woont nog bij zijn ouders en zus, voor wie hij kostwinner is. Maar naast verlies van inkomen is vooral zijn afstotelijke uiterlijk verschrikkelijk voor de familie. Toch besluiten ze dat hij in zijn eigen kamer mag blijven wonen en zijn zus voorziet hem van eten.

Het is een zeer vermakelijk verhaal, dat je in een uur uitleest. Ik was iets te laat begonnen en het was eigenlijk al bedtijd, maar ik werd er helemaal in meegesleept en kon niet stoppen met lezen. De vertaling van Gerda Meijerink en Willem van den Toorn draagt daar zeker aan bij. De laatste heeft ook een vertaling van Het proces op zijn naam staan. Wellicht is dat dan toch niet het saaie, langzame boek dat ik voor ogen heb!

Een gedachte over “De gedaanteverwisseling – Franz Kafka

  1. Hoi Lalagè, ik vond “De gedaanteverwisseling” een geniaal verhaal. Gabriel Garcia Marquez vond dit het mooiste verhaal dat hij kende. Ik heb de dikke pil met al het werk van Kafka ooit gelezen (ik denk zo’n 20 jaar geleden), maar was toch het meest onder de indruk van dit vehaal. “Het proces” heb ik ook gelezen, dat was zeer beklemmend. Groetjes, Erik

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.