De verborgen universiteit – Natalie Koch

Laatst bracht Natalie Koch een bezoek aan boekhandel Veenendaal in Amersfoort. Ik was nieuwsgierig en ging een kijkje nemen, ook al had ik nog nooit iets van haar gelezen. Ze leek me een leuk mens en diezelfde avond leende ik een e-book van de bibliotheek: De erfenis van Richard Grenville, het eerste deel van de trilogie De verborgen universiteit. Dit sluit ook mooi aan bij mijn voornemen om af en toe fantasy of science fiction te lezen.

De erfenis van Richard Grenville

De proloog is veelbelovend en daarna gaat het over Alexa die in Londen gaat studeren, wat ik erg leuk vind. Ondanks dat het leest als een trein, vordert het verhaal maar langzaam. Alles wordt tot in detail beschreven en uitgelegd. Ik probeer nog sneller te lezen en dan gebeurt er eindelijk iets spannends: Alexa krijgt te horen dat ze de gave van magie heeft geërfd van haar vader, die ze nooit gekend heeft. De universiteit waaraan ze studeert heeft een magische tegenhanger: Untracable University, waar zogenaamde magi hun opleiding krijgen. Omdat Alexa alles nog moet leren, krijg je als lezer ook uitgebreide uitleg over alle aspecten van de magische wereld. Dat zou gortdroog kunnen uitpakken, maar Natalie Koch verstaat haar vak: de stukjes uitleg zijn erg interessant en nooit te lang. Ik vind het ontzettend knap hoe ze dit allemaal heeft uitgewerkt. Op een gegeven moment vraag ik me af hoe de verhouding is tussen magie en de kerk, maar ik verwacht niet dat daar iets over verteld zal worden. Even later gaat het op een college precies over dit onderwerp.

Voor ik het weet ben ik over de helft van het boek. De uitleg over magie wordt afgewisseld met spannende gebeurtenissen. Magi zijn ook mensen en daar kunnen dus ook wrijvingen tussen ontstaan. De gevolgen daarvan kunnen echter wel wat ernstiger zijn… Dat blijkt ook uit de geschiedenis van de magi, die ook al zo vernuftig door het verhaal heen is geweven. Alexa moet het allemaal ontdekken, omdat ze niet is opgegroeid tussen magi, in tegenstelling tot veel andere studenten. Daardoor twijfelt ze vaak over wie ze kan vertrouwen en wie niet. Het voelt eenzaam en ik vind het jammer dat ze geen fijne vriendin ontmoet waar ze haar twijfels mee kan delen. Bij huisgenoot Sander kan ze wel veel kwijt, maar toch voelt ze zich vaak alleen.

De kans is groot dat het je aan Harry Potter doet denken: een speciale opleiding voor tovenaarsleerlingen, een student die zijn/haar gaven ontdekt en spannende avonturen. Maar daarmee is dan ook alles gezegd. De verborgen universiteit is een volwassener verhaal. Ik vind het geloofwaardiger en mooier geschreven. Van Harry Potter had ik na het eerste boek wel genoeg gelezen, maar ik ben zo nieuwsgierig naar hoe het verder gaat met Alexa. Het tweede deel bewaar ik voor een periode waarin ik lekker door kan lezen, zodat ik me weer helemaal kan onderdompelen in deze magische wereld.

6 gedachtes over “De verborgen universiteit – Natalie Koch

 1. Ik ga er toch ook maar aan beginnen. Jouw recensie maakt me wederom nieuwsgierig naar deze trilogie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit maakt me ook wel nieuwsgierig! Het is van Harry Potter en Twilight geleden dat ik nog fantasy las…

  Like

 3. Ik heb deel twee ook al gelezen en ben nu nieuwsgierig naar deel drie. Het is inderdaad veel volwassener dan HP en erg leuk om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 4. […] Het levende labyrint zet ik vol vertrouwen op mijn e-reader om tijdens onze vakantie te lezen. Het eerste deel van De verborgen universiteit vond ik geweldig, dus dit lijkt me het ideale vakantievoer. De dag […]

  Like

 5. […] Martian over een man die op Mars wordt achtergelaten en moet zien te overleven en twee delen van De verborgen universiteit van Natalie Koch waarin een studente magische gaven blijkt te […]

  Like

 6. […] kunstig een aantal herinneringen in het verhaal. Ook helpt het om mijn eigen blogartikelen van deel één en twee na te lezen. Toch ga ik maar langzaam door het eerste stuk van dit boek heen. Hoofdpersoon […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.