Lalagè leest binnenkort… (poll 6)

Hier vind je weer vier boeken uit mijn leeslijst. Deze keer zijn ze iets minder willekeurig gekozen. Ik vertel daarom bij elk boek waarom ik het zou willen lezen. Waarvan zou jij wel een bespreking willen zien? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Daar kan je eventueel ook in een reactie laten weten waarom je voor dit boek stemt. De poll blijft een week open staan.

Vallen als het heet isVallen als het heet is – Jelmer Jepsen (2013)

Dit boek kwam op mijn lijst omdat een paar boekbloggers er zo enthousiast over schreven.
Toen Morris achttien was verbrak zijn moeder Fieke zonder opgaaf van reden alle contact met hem. Nu, vijftien jaar later, zit hij tot zijn eigen verbazing samen met haar in een vliegtuig naar Corsica. Het doel? Zijn wereldvreemde moeder naar het sterfbed van zijn oma brengen. Een beladen onderneming, want ook oma heeft al jaren geen contact meer met Fieke, en net als Morris heeft zij geen idee waarom.


Echt waar PulkkinenEcht waar
– Riikka Pulkkinen
 (2011)

De grens, het debuut van de Finse Riikka Pulkkinen, vond ik erg goed. Daarom ben ik benieuwd naar haar tweede boek.
Elsa, een succesvol psychologe, is stervende. Nadat ze de diagnose heeft gekregen wordt ze thuis verzorgd door haar man Martti, haar dochter Eleonoora en kleindochter Anna. Die komt per toeval op het spoor van ‘de andere vrouw’ in het huwelijk van haar grootouders. De verzwegen liefdesgeschiedenis van de jonge gouvernante Eeva en de getrouwde kunstenaar Martti wordt laag voor laag blootgelegd. Zo ontstaat tegen de achtergrond van de roerige jaren zestig het verhaal van drie generaties vrouwen, een verhaal over de liefde en genade die in een leugen besloten kunnen liggen.

Wortel-IJstijdIJstijd – Maartje Wortel (2014)

Dit boek kreeg veel kritiek te verduren. Ik won het twee jaar geleden toen Inge elke maand boeken verlootte in het kader van ‘Ik lees Nederlands’. Sindsdien staat het in mijn kast te wachten om gelezen te worden. Zou ik het wel kunnen waarderen?
Op een koude winterdag krijgt James Dillard telefoon van Monica, redacteur bij een literaire uitgeverij, met het verzoek of hij een boek wil schrijven. Kort daarvoor is de relatie met zijn grote geliefde stukgelopen, en behalve het verslinden van grote hoeveelheden literatuur en dure Franse kazen, heeft James weinig omhanden. Hij besluit daarom op Monica’s verzoek in te gaan. Misschien is dit zijn kans om eindelijk iemand te worden.


I never promised you a rose gardenI never promised you a rose garden –
Hannah Green 
(1964)

Boeken over de psychiatrie vind ik mateloos interessant, dus deze klassieker moet ik echt een keer lezen.
Deborah lijdt aan schizofrenie. Ze wordt gekweld door hallucinaties en waanbeelden en heeft een beangstigende wereld om zich geen gecreëerd. Haar ouders besluiten dat het voor Deborah het beste is om te worden opgenomen. Dit op aanraden van een dokter. Deborah krijgt intensieve therapie en maakt heel langzaam vorderingen. Ze begrijpt dat ze nooit het leven kan leiden zoals ze zich dat wenst.

9 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 6)

 1. Ik heb voor Hannah Green gekozen. Zelf heb ik 8 jaar als verpleegkundige in de psychiatrie gewerkt met oa psychotische jongeren. Het blijft een fascinerend ziektebeeld.

  Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber

  Jelmer Epsen ken ik niet, ik heb wel een boek van Erling Jepsen. Hij schrijft met humor over schrijnende situaties. Maar ik heb gestemd op I never promised you a rosegarden. Ik las dit boek jaren geleden, toen was het echt iets nieuws. Ik ben benieuwd hoe het nu in deze tijd wordt gewaardeerd.Er is inmiddels zoveel meer geschreven over dit onderwerp.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vond Vallen als het heet is erg mooi! Ben benieuwd wat jij er van vindt, dus vandaar mijn stem :-)

  Geliked door 1 persoon

 4. ‘Echt waar’ heb ik niet gelezen, de rest wel. Alle drie mooie boeken, maar ‘I never promised you a rose garden’ maakte de meeste indruk, hoewel ik het al weer een tijdje geleden gelezen heb. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat boek van Jelmer Jepsen lijkt me heel interessant, dus ik hoop eigenlijk dat die het wordt en dat ik de bespreking zie

  Geliked door 1 persoon

 6. ik heb gestemd op Vallen als het heet is omdat ik erg benieuwd ben naar dat boek. Om eerlijk te zijn had ik er nog nooit van gehoord en ik ben nu wel nieuwsgierig geworden!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb gestemd op Echt Waar, omdat ik De Grens van dezelfde auteur een enorm ontroerend verhaal vond.

  Geliked door 1 persoon

 8. Moeilijk hoor ik vind drie boeken wel de moeite waard om te lezen. Ga je Hannah Green in het Engels lezen? Volgens mij heb ik het toendertijd voor mijn lijst gedaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.