LEEF! – Laura Maaskant

Laura Maaskant is te zien geweest in diverse televisieprogramma’s, waaronder een paar afleveringen van De NachtzoenDe wijze woorden van Laura spraken mij erg aan en daarom heb ik haar boek LEEF! gelezen. Daarin vertelt ze hoe ze op haar vijftiende kanker kreeg en daarvoor werd behandeld. Ze doet me denken aan Sophie van der Stap, die ook op jonge leeftijd kanker kreeg. Zij schreef Meisje met de negen pruiken. Zowel Laura als Sophie laten in hun boeken zien dat ze door hun ziekte versneld volwassen werden.

Laura Maaskant

Laura beschrijft dat ze tijdens de behandeling sterk en zeker was. Ze schrijft:

Maar heeft iemand die doodgaat dan niet genoeg verantwoordelijkheid genomen voor zijn genezingsproces? Is het leven het enige wat je in geval van ziekte kunt winnen? Naar mijn idee kun je maar in een opzicht ‘winnen’, om dat woord maar even te gebruiken, en dat is door de groei van je persoonlijkheid, de groei als mens. Ziek zijn is altijd een groeiproces. Of je nu doodgaat of niet, of het je tijd is of niet, het enige wat op dat moment mogelijk is, is groeien.

De moeilijkste tijd blijkt pas te komen na de chemokuren en de operatie, als ze haar leven weer moet oppakken. Toch maakt ze haar vwo af en gaat studeren in Amsterdam. Totdat uit een controlescan blijkt dat ze uitzaaiingen heeft. Laura denkt goed na over wat ze wil en besluit om geen levensverlengende behandeling te ondergaan, maar voor kwaliteit te kiezen. Ze zal genieten van elke dag die ze nog te leven heeft. Ze verhuist samen met haar beste vriendin van hun studentenhuis naar een mooie plek in Amsterdam en ze krijgt een hulphond, Tirza. Wat ik een beetje mis in het verhaal is hoe je praktisch om kunt gaan met een lichaam dat onvoorspelbaar is van dag tot dag. Maar de boodschap van het boek is duidelijk: leef je dromen nu, want je niet weet hoe lang je nog te leven hebt.

LEEF! leest heel makkelijk en daarmee is het een erg toegankelijk boek. Eerlijk gezegd had ik wel nog iets meer diepgang verwacht. Misschien komt dat doordat de televisie-opnames met Laura een tijdje na de publicatie van het boek zijn gemaakt, waardoor ze in de tussentijd verder heeft kunnen groeien. En als je nog maar weinig tijd hebt, gaat dat sneller dan bij anderen. Daarom raad ik je aan om zowel het boek te lezen als de mooie IKON-programma’s te bekijken: De Nachtzoen (er zijn drie afleveringen met Laura) en De Verwondering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.