Meestal zoek ik van tevoren thuis uit welk boek ik uit de bibliotheek wil halen, maar laatst viel mijn oog op een boek op de onderste plank… Toen ik de achterkant las, was ik meteen enthousiast. Dit zou weleens een heel tof boek kunnen zijn: het waargebeurde verhaal van een monnik in de Middeleeuwen, geschreven door een historica die onderzoek heeft gedaan in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.
Emo van Wittewierum leefde in de dertiende eeuw en was abt van Nijeklooster in Frisia. Daar ontstonden problemen, omdat niet iedereen het eens was met de schenking van de plaatselijke kerk aan het klooster. Emo besloot om naar de bisschop van Munster te reizen om dit aan te kaarten. Die bleek helaas partij te kiezen voor de andere kant en wilde Emo uit de kerk gooien. Daardoor zag hij geen andere weg dan naar Rome te gaan, om de paus te laten rechtspreken. Emo’s eigen dagboek over deze reis is de ideale bron voor een spannend verhaal.
Meteen vanaf het begin werd ik geboeid door het verhaal. De historische feiten worden duidelijk uitgelegd en er is genoeg oog voor detail, maar de vaart blijft in het verhaal. Het is dus goed leesbaar voor leken, maar ook interessant voor historici. Het is boeiend om te lezen hoe het leven in de Middeleeuwen eruit zag. Moet je je voorstellen: alle communicatie ging via brieven, die werden vervoerd door bodes die niet altijd even betrouwbaar bleken te zijn. Emo moest de pauselijke bul zelf meenemen van Rome naar Munster, terwijl onderweg allerlei gevaren dreigden. Een paar keer kroop hij door het oog van de naald, doordat zijn reisgezelschap werd overvallen of door het barre weer in de bergen, in de winter. Het is echt een Godswonder dat hij dat allemaal overleefd heeft. Onderweg gebeurden ook andere wonderlijke dingen die werden toegeschreven aan diverse heiligen. Het enige minpunt is dat er nog aardig wat typfouten in het boek zijn blijven zitten, maar die zullen bij een eventuele volgende druk vast hersteld worden.
[…] las Emo’s labyrint van Ynskje Penning (recensie) […]
LikeLike
[…] ik aan twee collega’s enthousiast vertelde over Emo’s labyrint, raadden zij mij The Pillars of the Earth aan. Deze dikke pil speelt in de Middeleeuwen over een […]
LikeLike