Doe het toch maar – Babs Gons

Babs Gons is al jaren actief als spoken word-artiest, maar nu staat haar poëzie ook op papier. Het voorwoord van Doe het toch maar is meteen het eerste gedicht. Het gaat over taal, over wat woorden kunnen doen en hoe dynamisch ons taalgebruik is. Ik vind het meteen geweldig en ook de verzen die daarna komen zijn erg sterk.

precies goed

soms wil je gewoon je hoofd op de aarde leggen
je vuist naar de hemel heffen
de tranen laten komen en zeggen
het is zeker omdat ik zwart, wit, vrouw
dik, dun, te groot, te klein
te lief, onaardig
omdat ik lelijk, eerlijk
direct, poëtisch, welbespraakt
te zichtbaar, onzichtbaar
kwetsbaar
onbegrepen, geprezen
arm, trots en confronterend ben?
daarom zeker!

en dat de aarde je dan met haar zachte handen
heel voorzichtig omhoogduwt
je op de wang kust en fluistert
het is omdat je zo ontzetten mens bent
niet te veel, niet te weinig, gewoon genoeg mens
net zo mens als andere mensen
precies goed

De poëzie van Babs Gons komt uit haar tenen. De ene keer raakt het aan mijn eigen ervaring, bij andere verzen kruip ik in de huid van een vrouw met een bruine huid, of van een trotse moeder. Het gaat over verloren liefdes en over afwezige vaders, over eten uit verre landen en de drukte van Amsterdam.

Ik probeer me in te leven en realiseer me dat ik me nooit helemaal zal kunnen verplaatsen in een ander mens. Dat is goed verwoord in het gedicht als je nooit in haar schoenen hebt gelopen, waaruit dit een paar regels zijn:

als je nooit in haar schoenen hebt gelopen
niet weet hoe uitputtend het is om ogen en oren
over je hele lichaam te dragen
de haren in je nek als alarmbellen
je te laten vertellen
wanneer je moet maken dat je wegkomt

Het is geen ingewikkelde poëzie en sommige gedichten vind ik wat te lang. Maar op een ander moment zullen vast andere regels me raken. De kans is groot dat ik deze bundel nog eens zal lezen. Iedereen zal er wel iets in herkennen. Wat goed dat dit nu op papier staat. Doe het toch maar, koop dat boek.

Lees ook wat Alek hierover schreef.

Een gedachte over “Doe het toch maar – Babs Gons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.