Lalagè leest binnenkort… (poll 32)

Onderstaande vier boeken komen van mijn kortere lijst van titels die ik écht graag nog eens wil lezen. Dat lijstje is momenteel 88 boeken lang, dus je begrijpt dat sommige maar steeds blijven liggen. Jullie mogen bepalen welke van deze toppers binnenkort eindelijk aan de beurt komt, door je stem uit te brengen in de poll onderaan dit artikel. Over het boek met de meeste stemmen kan je weldra een blogartikel verwachten.

Het einde van de rode mens – Svetlana Aleksijevitsj (2014, vertaald uit het Russisch door Jan Robert Braat)

Meer dan twintig jaar geleden viel de Sovjet-Unie uit elkaar, ontdekten de Russen de wereld, en ontdekte de wereld de Russen. Even leek een romance in de maak, maar de liefde was snel voorbij. Terwijl men in het Westen nog steeds Gorbatsjov idealiseert en in het Oosten Poetin het begrip ‘democratie’ wel erg ruim interpreteert, grijpen vele voormalige Sovjetburgers ook jongeren vol nostalgie terug naar de socialistische staatsmannen van weleer. Svetlana Alexijevitsj laat honderden getuigen aan het woord over hun leven tijdens en na de Sovjet-Unie: goede mensen en minder goede mensen; schuldigen en slachtoffers; aanhangers van de perestrojka en hardleerse stalinisten. Met een opmerkelijke openheid vertellen zij hoe de omwenteling van 1991 hun levensloop beïnvloedde, hoe hun wereldbeeld veranderde, hoe ze op zoek moesten naar een nieuwe identiteit. Het einde van de rode mens ontbloot de ziel van een getraumatiseerd, verdeeld volk.

Pier en oceaan – Oek de Jong (2012)

In dit boek beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de ‘diepe provincie’. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd.

Pier en oceaan is de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader. Dit is de roman van het grote verlangen.

Zomervacht – Jaap Robben (2018)

Sinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Lucien bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Lucien vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot het woord ‘vergoeding’ valt. Die zomer krijgt Brian de verantwoordelijkheid voor zijn broer. Maar hoe praat je met een broer die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij? In de schaduw van hun stacaravan ontstaat een intieme band tussen de broers die hun leven zal veranderen.

Olive Kitteridge – Elizabeth Strout (2008)

Olive Kitteridge heeft haar leven lang lesgegeven aan de kinderen van Crosby, een idyllisch gelegen kuststadje in Maine. Haar leerlingen hadden vaak een ander beeld van haar dan zijzelf; terwijl ze in haar oprechtheid nooit een blad voor de mond nam, was ze meer gevreesd dan geliefd. Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama’s achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.

7 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 32)

 1. Oek de Jong noemde vóór “Zwarte schuur” dit boek zijn magnum opus. Ik moet het ook nog lezen en ben benieuwd naar je oordeel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb Pier en Oceaan gekozen. Dat heb ik zelf nog niet gelezen. Ik lees nu Zwarte Schuur van Oek de Jong en ik vind het erg mooi.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb voor het boek van Elisabeth Strout gekozen, gewoon omdat ik dat zelf zou willen lezen, de andere boeken niet direct. Vorig jaar met de leesclub een boek van deze schrijfster gelezen (Ik ben Lucy Barton) en het las zo makkelijk weg, maar ondertussen zit er zoveel tussen de regels. Dat fascineert mij. Veel plezier met wat de uitkomst ook wordt!

  Geliked door 1 persoon

 4. Het zou voor de hand hebben gelegen als ik voor Jaap Robben zou hebben gekozen omdat ik al heel lang nieuwsgierig ben naar dat boek en het telkens weer opnieuw ergens tegenkom (zonder het zelf nog gelezen te hebben). Maar ik werd eigenlijk gelijk getroffen door de beschrijving van het eerste boek. Hoe hebben die mensen het leven ervaren terwijl wij hier in onze bekende westen zaten en dachten altijd o zo gelijk te hebben. Daar ben ik dus nog benieuwder naar.

  Geliked door 1 persoon

 5. Omdat ik zelf ook zo graag Oek de Jong zou lezen, hoor ik graag wat jij van Pier en oceaan vindt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.