Lalagè leest binnenkort… (poll 30)

Waar halen jullie je boeken vandaan, nu de bibliotheken dicht zijn? Heb je er al een paar uit eigen kast gelezen, waar je steeds maar niet aan toe kwam? Zelf heb ik nog wel wat staan, maar ik heb ook wat extra gehamsterd bij de lokale boekhandel. Hopelijk doen jullie dat ook, want laatst stond in het nieuws dat veel boekwinkels het zwaar hebben nu er minder mensen binnenlopen. Uiteraard kan je er ook kopen zonder de deur uit te hoeven: zowel e-books als papieren boeken zijn te bestellen via webshops van boekhandels, bijvoorbeeld bij Libris. Verder groeit de online bibliotheek als nooit tevoren. Daar zijn de onderstaande vier boeken ook te leen. Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel en het is extra leuk als je in een reactie je keuze toelicht. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort gaan lezen, om erover te bloggen.

De weg naar zee – Elke Geurts (2013)   

Op een hete zomerdag sleept Tessa haar zevenjarige dochter in een bolderkar door een zwartgeblakerd duingebied. Een verzengende tocht, waarin ze de zeven jaren met Summer overdenkt. Het meisje is niet haar gedroomde evenbeeld geworden, maar dat heeft Tessa er nooit van weerhouden alles op alles te zetten om het beste uit haar kind te halen: een goede versie van zichzelf. Hoe langer ze door het mulle zand loopt, hoe sterker haar het gevoel van mislukking overvalt. De weg naar zee is een trefzeker portret van een moeder die tot het uiterste gaat in haar liefde voor haar dochter en tegelijkertijd zoekt naar het perfecte leven.

Tot bloed op het droge – Jerry Goossens (2017)

Ergens in de nabije toekomst. Na de definitieve Watersnoodramp probeert een kleine groep Nederlanders al enkele generaties een nieuw bestaan op te bouwen in noordelijk Afrika. Ze werken in de hasjteelt, drinken na de kerk op zondag hun jenever en kunnen redelijk met de autochtone bevolking opschieten; zolang de werelden maar strikt gescheiden blijven. Dan verschijnt een nieuwe dominee ten tonele met een heilige opdracht die de ogenschijnlijk vreedzame gemeenschap tot een kookpunt zal brengen. Tot bloed op het droge is een rollercoaster van een what if-roman die de migratieproblematiek op originele wijze belicht en de lezer een soms grimmige spiegel voorhoudt.

Aswoensdag – Hanneke Hendrix (2018)

Marit is ongewenst kinderloos. Als ze gedwongen wordt terug te keren naar haar Limburgse geboortedorp om daar voor haar moeder met alzheimer te gaan zorgen, is ze bezig met de laatste ivf-poging. Ze ziet op tegen het beklemmende en gemaakt gezellige van het voormalige mijndorp, maar vooral tegen de confrontatie met haar kille moeder, die ze sinds de dood van haar vader niet heeft gesproken. Tegen de verwachting in brengt het verblijf haar rust. Marit leert anders kijken naar wat ze eerder verafschuwde. Voor het eerst in haar leven groeit er een band met haar moeder, een vrouw die getekend is door een rampzalige gebeurtenis uit de geschiedenis van het dorp.

Het geluk van de Chinezen – Eefje Rammeloo (2017)

China is een politieke en economische grootmacht. Maar wat weten wij daadwerkelijk van het land dat op het wereldtoneel zo’n vooraanstaande rol speelt? En hoe denken de Chinezen zelf over de razende ontwikkeling van hun land, met als gevolg luchtvervuiling, vergrijzing en een groeiende kloof tussen stad en platteland? Waar maken ze zich zorgen om, wat is hun idee van vooruitgang en welke offers zijn ze bereid ervoor te brengen? Eefje Rammeloo komt bij de Chinezen thuis en spreekt met hen over hun zorgen en dromen over de vooruitgang.

 

15 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 30)

 1. Stien den Braber

  Ik heb de laatste tijd best veel boeken gekocht. Gewoon bestellen op de website van Boekhandel Veenendaal en dan ophalen. Maar ze bezorgen ook. Er waren trouwens steeds wel klanten in de winkel, dus ik heb goede hoop dat ze het gaan redden.
  En ik lees wat uit mijn kast. Jouw poll sprak me dit keer niet echt aan maar ik heb gekozen voor het boek over China.

  Like

 2. O wat zijn deze polls leuk! Zeker nu ik twee boeken zie die ik zelf al heb gelezen en een derde over China dat ik onlangs aan een vriendin heb aangeraden, waar zij enthousiast over is. Ik heb dus gestemd op het enige boek wat ik nog niet ken: Tot het bloed op het droge. Ik weet niet of ik het zelf zou lezen… De weg naar zee & Aswoensdag zijn zeker de moeite waard! Aswoensdag is zo’n boek wat nadat ik het gelezen heb, getipt heb bij onze leesclub. Ik vermoed dat ik er na herlezing nog meer uit zal halen (wat je onlangs bij Berlef aantipte.)

  Ik kom nog nauwelijks aan mijn boeken uit de kast toe, omdat ik regelmatig iets nieuws koop. Ik heb zelfs nog boeken uit de bibliotheek die ik niet gelezen heb (en anders allang had moeten inleveren) Mijn leesritme van een boek per week haal ik maar net, dus de lijst of plank met nog te lezen boeken blijft onverminderd onuitputtelijk…

  Geliked door 1 persoon

  • Toch lekker dat je altijd nog iets te lezen hebt! In de poll komen meestal boeken waar ik wel benieuwd naar ben, maar waar ik om een of andere reden niet zo gauw aan toe kom. ‘Tot bloed op het droge’ is het grootste twijfelgeval deze keer, van de andere denk ik dat ze me wel zullen bevallen. Het is altijd leuk om te lezen hoe mensen kiezen, op een boek dat ze juist wel of niet kennen. Het mag allebei natuurlijk.

   Like

 3. Hoi Barbara, “De weg naar zee” van Elke Geurts vond ik een zeer ongemakkelijk boek om te lezen, in die zin dat ik steeds dacht, hoe kun je zo met je kind omgaan.Zie hier mijn bespreking http://erikleest.blogspot.com/2015/08/elke-geurts-de-weg-naar-zee.html. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha, de boeken die nu bovenaan staan heb ik allebei al gelezen, dus nu had ik juist op een ander gestemd (over China).
  Ja, wat lees ik.. ik ben inderdaad ook boeken blijven kopen, al kwam ik steeds wat moeilijk in het leesritme. Dat lijkt nu wel weer beter te gaan, al blijf ik een beetje hangen in non-fictie of kinderboeken of detectives, merk ik, terwijl ik normaal gesproken juist meer literatuur lees. Is misschien ook niet zo erg. Ik las deze week “Hidden figures”, dat is een boek dat jou denk ik ook wel aanspreekt, dat is nou typisch zo’n boek dat al heel lang in mijn kast stond omdat ik vond dat ik het wel moest lezen maar er steeds geen zin in had, en dat er nu toch eindelijk uitgekomen is vanwege mijn behoefte aan non-fictie.

  Like

  • Oh daar wilde ik de film van zien, ik wist niet dat het ook een boek was! Ga je er nog over bloggen?

   Like

   • Ja, het was eerst een boekproject, maar er is volgens mij tegelijkertijd een film van gemaakt, zoiets schrijft ze in het nawoord. Ik heb gewacht met de film kijken tot ik het boek uit had, dus nu kan het! (Ik was bang dat ik het boek anders helemaal niet meer zou gaan lezen.) Ja, dat wordt zeker een blogje!

    Like

 5. Ik vind deze polls ook altijd erg leuk, vooral omdat de keuze zo uiteenlopend is. Dit keer heb ik gekozen voor Elke Geurts. Door De weg naar zee te lezen maakte ik kennis met het werk van Geurts en was er erg van onder de indruk. Hierdoor ben ik destijds haar columns gaan lezen en haar roman Ik nog wel van jou.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik heb haar columns ook een hele tijd gelezen, toen ze die steeds online plaatste. Over haar korte verhalen was ik niet onverdeeld enthousiast en misschien komt het daardoor dat ik nog steeds geen ander boek van haar heb gelezen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.