Gapen onder water – Revka Bijl

Veda is een typische millennial. Ze heeft een studie gekozen die haar leuk leek, want het gaat erom dat je een diploma hebt en je weet toch nooit waar je terecht komt. Maar twee jaar na haar afstuderen werkt ze nog steeds bij het zalencentrum waar ze als bijbaantje begon. Om haar heen hebben mensen succes: haar huisgenoten Nina en Phebe werken zich uit de naad en als ze eens vrije tijd hebben, hangen ze uit bij hun vriendjes en maken plannen om te gaan trouwen en samen een huis te kopen.

Als Veda met haar laptop in een koffiebar zit, om sollicitatiemails te sturen en te hopen op een reactie, valt haar oog op een meisje op het trapje voor de muziekschool. Na een tijdje zit ze er nog. In een impuls loopt Veda naar haar toe. Zo maakt ze kennis met Kyra, die een jaar of twaalf is. Er ontstaat een bijzondere vriendschap. Afwisselend met het verhaal in het nu zijn er flashbacks naar toen Veda zelf de leeftijd van Kyra had.

Revka Bijl heeft een vlotte pen en ik vind het leuk om een verhaal te lezen dat zich in deze tijd afspeelt, met gewone mensen en alledaagse problemen. Voor velen zal het gevoel wel herkenbaar zijn dat je meedoet aan een soort toneelstuk, dat iedereen zo goed weet hoe je als volwassene moet leven en dat jij maar wat doet en hoopt dat je niet door de mand valt.

Soms denk ik namelijk dat ik niet helemaal af ben. Dat ik uit minder onderdelen besta dan andere mensen, met lege plekken vanbinnen. Anderen hebben meningen, voorkeuren, principes en ambities op die plekken. Als je bij hen op zo’n plek duwt, voel je weerstand. Ik denk dat je door mij heen zou kunnen reiken. Misschien is het een kwestie van tijd, groeit het nog aan. Misschien wordt het erger, val ik op een dag ook vanbuiten uit elkaar. 

Maar dan blijkt dat ogenschijnlijk succesvolle mensen ook problemen kennen, die ineens pijnlijk zichtbaar kunnen worden. Misschien kan Veda wel iets voor ze betekenen, gewoon door er voor ze te zijn. Zo krijgt een op het eerste gezicht eenvoudig verhaal toch diepte. Gapen onder water is een mooi debuut dat helemaal past bij deze generatie.

Lees ook wat Jeanine over dit boek schreef.

Een gedachte over “Gapen onder water – Revka Bijl

  1. Mooie recensie! Ik ben dit boek de afgelopen tijd een aantal keer tegengekomen op social media en hij gaat zeker op mijn verlanglijstje. Het klinkt als echt een boek van deze tijd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.