Ik zie mensen – Koen Snyers

Laatst was ik mijn e-reader kwijt. Toen ik nog eens goed nadacht schoot me te binnen dat de Kobo bij mijn bed lag. Ik had hem daar neergelegd om het boekje van Koen Snyers te kunnen lezen voor het slapengaan. Het bevat kleine verhaaltjes, observaties, gedachten. Is het proza of poëzie? Ach, dat maakt ook niet uit. Het begint op het station.

Ik zie mensen rennen om een trein te halen.

Een vrouw dweilt de vloer in de stationshal. Rennende treinpassagiers vegen hun voeten aan haar arbeid. De vrouw stopt met dweilen en kijkt naar mensen en treinen die passeren. Iedereen is van voorbijgaande aard, zegt ze, zelfs de mensen die net nog renden voor hun trein en nu staan te wachten op een trein die nooit komt.

De losse stukjes vertonen samenhang. Soms wordt de sprong gemaakt naar een ander thema, maar toch vormt het één geheel. Koen Snyers probeert om zaken te zien waar anderen overheen kijken.

We moesten goed kijken om het te zien. Want we kijken veel en zien zo weinig. En er was zo veel te zien.

Ik denk dat we allemaal weleens iets opmerken dat anderen niet zien. Daarom zijn de stukjes in Ik zie mensen ook zo herkenbaar. Je kunt natuurlijk niet alles zien, want dan word je gek. Maar soms valt je ineens iets op, waarvan je denkt: zouden alle anderen daar overheen kijken? Ben ik die enige die dit ziet? Je verzint er iets bij en soms voel je de neiging om het te delen. Tot slot het stukje dat mij het meest aansprak.

Onze dromen leven, dat hadden we met vallen en opstaan moeten leren. Hoe vaak moesten we daarvoor meewarige blikken trotseren? Hoe vaak moesten we wijsvingers die waarschuwden voor denkbeeldige valkuilen negeren? Het was onze manier van rebelleren, om niet vast te roesten op een kantoorstoel van valse zekerheden.

Gedichten (laten we het toch even in die categorie plaatsen) lezen als pdf op een e-reader is niet ideaal. Dus mocht je dit willen lezen, bestel dan de papieren versie. Helaas zijn de verzendkosten naar Nederland wel hoog. Het zou mooi zijn als daar nog iets op gevonden wordt.

Met dank aan Koen Snyers voor het digitale recensie-exemplaar. Lees ook wat Annelies van Boekboetiek over dit boekje schreef.

4 gedachtes over “Ik zie mensen – Koen Snyers

  1. Dit blog maakte me gelijk enthousiast dus ik op zoek om het te bestellen. Maar het is in geen enkele Nederlandse boekhandel te krijgen en zijn website is een crime. Dus helaas. Misschien dat het later in Nederland nog eens makkelijker te verkrijgen zal zijn.

    Like

  2. Wat een ontdekking. Zeker iets om de tijd voor te nemen. Dat stukje over die trein, dat blijft wel hangen moet ik zeggen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.