Ben jij anders gaan lezen door school? #50books

Ik kan mij de Nederlandse-literatuurlessen van mevrouw Samson nog goed herinneren. In de onderbouw van het gymnasium maakten we af en toe een boekverslag en in de vierde klas begon het echte werk. Het begon met het ontstaan van het Nederlands en Hebban olla vogala… We kregen een lamme arm van het aantekeningen maken, want met alleen wat er in het boek stond kon je de proefwerken niet halen. Met de hele klas lazen we Karel ende Elegast. Ik genoot van Beatrijs en worstelde me door Baeto van P.C. Hooft, waar geen nieuw-Nederlandse vertaling naast stond. Daarna volgden nog vele klassieken, waarover onze lerares met verve vertelde. Maar heeft wat ik op school leerde invloed gehad op wat ik nu lees? Dat vraagt Hendrik-Jan ons deze week in het kader van #50books.

beatrijs

Ik hield als kind ontzettend van boeken en las erg veel. Ik vond het dan ook geen probleem om voor school ook te moeten lezen, al waren sommige verplichte boeken geen succes. Before she met me van Julian Barnes ging over een slecht huwelijk en was totaal ongeschikt voor leerlingen van een jaar of zestien. Ik vond het een vreselijk boek. Ook Gerard Reve vond ik verschrikkelijk. Ik heb een hele zomer gedaan over Jane Eyre, in het Engels, terwijl ik daarvoor nog maar weinig Engels had gelezen. Het heeft me geholpen om door te zetten in het Engels te lezen, maar het lezen werd er niet leuker op.

In het examenjaar moest ik zowel voor Nederlands als voor Engels vijftien boeken lezen voor de mondelinge examens. Ik had mijn lijsten zorgvuldig samengesteld met boeken uit elk decennium van de twintigste eeuw. Ik las en herlas. I know why the caged bird sings van Maya Angelou was prachtig, maar als je het in drie dagen moet lezen is het ineens niet zo geweldig meer. Ik kon niet meer genieten van romans, want ik controleerde continu hoeveel bladzijden ik nog moest. Ik haalde uiteindelijk voor beide mondelinge examens een 6,5, terwijl ik alles gelezen had. Ik wist wel dat literatuur analyseren niet mijn sterkste punt was, want ondanks dat ik de lessen graag volgde, haalde ik nooit hoge cijfers voor de proefwerken. Maar die tweemaal 6,5 vond ik wel een karige beloning voor het vele werk. En mijn leesplezier was weg…

Gedurende mijn studie heb ik ruim vijf jaar amper fictie aangeraakt. Ik was het helemaal zat. Pas toen ik geen studieboeken meer hoefde te lezen, tijdens mijn afstudeerstage, betrapte ik mezelf erop dat ik boeken kocht op het station om in de trein te lezen. Na jaren werd ik weer lid van de bibliotheek. Binnen korte tijd zat ik weer op een gemiddelde van een boek per week. Vanwege deze ervaring vind ik het goed dat leerlingen van nu minder verplicht hoeven te lezen. Een enthousiaste literatuurdocent zoals mevrouw Samson is genoeg om de liefde voor literatuur mee te krijgen. Misschien komt het wel door haar dat ik af en toe een klassieker lees, naast al het moois dat er nu wordt geschreven.

9 gedachtes over “Ben jij anders gaan lezen door school? #50books

 1. Mijn moeder had me al gewaarschuwd voor het verplichte lezen, dat ze zelf ook heel lang niets meer had gelezen daarna. Ik heb dus expres alleen maar boeken van de lijst uitgezocht die ik interessant vond, dat waren allemaal historische verhalen en/of boeken over Nederlands-Indië. Het is gelukt want ik ben gewoon blijven lezen :) Alleen voor Engels hadden we verplichte boeken en geen lijst om uit te kiezen, maar dat waren allemaal redelijk dunne boekjes over psychopaten (die koos 1 van de docenten altijd uit…) .

  Like

 2. Pas tijdens mijn studie ben ik begonnen veel te lezen dankzij een aantal goede en enthousiasmerende docenten. Op school las ik nauwelijks meer dan de verplichte twaalf boeken (jongere generatie, inderdaad). Daar konden in mijn geval de lessen van mevrouw Samson in de zesde klas weinig aan veranderen…

  Like

 3. Soms blijkt de wereld ineens helemaal niet zo groot te zijn. En nu lees ik geheel vrijwillig, ja ;-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vond lezen voor school echt niet leuk en merk het nu nog dat ik een “verplicht” boek niet graag lees. Laat mij mijn eigen ding maar doen ;)

  Geliked door 1 persoon

 5. De boeken die je vermeldt, moest ik pas aan de universiteit lezen! Chapeau om dan toch zoveel te lezen en gelukkig heb je je leesplezier niet verloren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.