The Martian – Andy Weir

Mark Watney landde met vijf collega-astronauten op Mars. Maar nu is hij er alleen. De anderen dachten dat hij dood was en zijn terug op weg naar de Aarde. Niemand weet dat Mark nog in leven is. Het lukt hem om in zijn ruimtepak terug te lopen naar de tent waarin de astronauten een aantal dagen hebben gewoond, maar communiceren gaat niet lukken, omdat de satellietschotel is afgebroken. En dan begint het grote overleven… Mark Watney is handig en intelligent. Bovendien is hij een rasoptimist. Ik vraag me af of dat realistisch is, maar dan denk ik aan André Kuipers die altijd met zo’n grote lach op zijn gezicht te zien is, zelfs als hij net de meest vreselijke G-krachten heeft doorstaan. Zulke mensen bestaan. Je zou er haast jaloers op worden.

the-martian

Maar ik ben verre van jaloers op Mark Watney. Hij is van plan te overleven tot de volgende Marsmissie aankomt. Dat gaat wel even duren en bovendien zullen ze 3200 kilometer verderop landen, maar hij heeft zat tijd om daar iets op te verzinnen. Het belangrijkste is dat hij zorgt dat hij in leven blijft. Daar heeft hij voedsel voor nodig, want met de pakketten die hij nog heeft liggen gaat hij het niet redden. Gelukkig heeft Mark acht aardappels tot zijn beschikking en met veel inventiviteit zet hij een aardappelkwekerij op. Verder maakt hij plannen om de rover te gebruiken om de reis te maken naar de plek waar de volgende Marsmissie zal landen.

Eigenlijk is dit boek heel saai, want het staat vol met technische details en berekeningen. Ik heb geen idee of die allemaal kunnen kloppen, maar het lijkt erop dat Andy Weir zich er goed in heeft verdiept. Ondanks die saaie details pakt het me toch vanaf de eerste bladzijde. Hoe kan dat? Is het de humor van Mark? Hij komt in elk geval zeer sympathiek over, zodat je als lezer heel graag wilt dat hij overleeft. En als de mensen op aarde eenmaal hebben ontdekt dat hij nog leeft, stellen zij ook alles in het werk om hem te laten overleven. Aan het einde wordt gefilosofeerd over waarom men in hemelsnaam zoveel geld uit zou geven om één mens te redden. Blijkbaar is dat een menselijk trekje: een mens wil overleven (meestal) en we willen ook dat anderen niet doodgaan.

Meer psychologie zit er niet in dit boek. Een keer vraagt iemand op aarde zich af hoe Mark Watney zich zou voelen, maar voor de rest gaat het daar niet over. Ik wil alleen maar doorlezen om het antwoord op die ene vraag te weten te komen: gaat hij het redden? Er gaat natuurlijk van alles mis en het is superspannend. Het perspectief wisselt tussen Mark Watney en de mensen van de NASA, wat me nog sneller doet lezen, want ik wil steeds terug naar de andere persoon (bekende truc, maar hij werkt vrijwel altijd). En ook de laatste bladzijde is perfect. The Martian is een heerlijke avontuurlijke pageturner.

Dit boek stond al een tijdje op mijn leeslijst en de verfilming trok ook aandacht, maar de directe aanleiding om het nu te gaan lezen was de zeer boeiende aflevering van het tv-programma Tegenlicht over reizen naar Mars. 

9 gedachtes over “The Martian – Andy Weir

 1. Ik had wel over de film gelezen maar wist niet dat er ook een boek van was. Dit klinkt eigenlijk best wel leuk om te lezen (inclusief de berekeningen enzo).

  Geliked door 1 persoon

 2. De film naar het boek is ook beslist een aanrader. Ik denk dat de film ook wat minder aandacht heeft voor de technische kant en wat meer voor de menselijke kant van het verhaal. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb ook echt genoten van dit boek! Ondanks de vele technische details kon ik niet stoppen met lezen en werd ik gegrepen door de humor van Mark. Ondertussen ben ik ook heel benieuwd naar de documentaire van Tegenlicht :)

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vond de film top, maar hij prikkelde me niet genoeg om ook het boek te gaan lezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Had geen flauw idee wat men nu eigenlijk van dit boek mag verwachten. Nu wordt het me veel duidelijker. Interessane recensie, Lalagè.

  Geliked door 1 persoon

 6. […] te wagen aan science fiction en fantasy. Dat leverde een paar heerlijke leeservaringen op met The Martian over een man die op Mars wordt achtergelaten en moet zien te overleven en twee delen van De […]

  Like

 7. […] The Martian De film is niet meer zo spannend als je het boek al hebt gelezen, maar ook hier is het toch leuk om te zien hoe ze het verfilmd hebben. […]

  Like

 8. […] is net wat te veel van het goede. Dan lees ik toch liever goede science fiction zoals het geweldige The Martian. Het zal immers nog wel even duren voordat de eerste mens een voet op Mars zal […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.