Leesreis om de wereld: Suriname

‘Dit boek gaat over de grootste hoer van Suriname,’ vertelde mijn vriendin over haar lievelingsboek. Ze had het inmiddels twee keer gelezen en daarom vond ik het erg leuk dat ze mij De koningin van Paramaribo voor mijn verjaardag gaf.

koningin_van_paramaribo

Maxi Linder was inderdaad de beroemdste prostituee van Suriname en dit boek vertelt haar levensverhaal. Ze wordt in 1901 geboren als Wilhelmina Rijburg in Paramaribo. De mensen hebben het niet rijk, maar ze delen met elkaar wat ze hebben. De jonge Wilhelmina heeft veel gevoel voor rechtvaardigheid en ze geeft graag dingen weg aan wie iets kan gebruiken. Als tiener valt ze op door haar lengte en haar schoonheid. Maar geen enkele jongen weet haar te veroveren.

Clark Accord beschrijft de sfeer van Suriname heel mooi. Het boek is doorspekt met termen uit het Sranan. Soms vind ik het wel irritant om die steeds achterin te moeten opzoeken, maar het past er wel helemaal bij.

Maxi wordt motyo en verdient haar geld met haar lichaam. De belangrijkste mannen van het land zijn haar klant. Ze verdient zo goed dat ze een paar huizen bezit, maar net als in haar jeugd blijft ze vrijgevig. Door haar zijn veel Surinaamse kinderen naar school gegaan in plaats van als straatventer te moeten werken. Een aantal zijn zelfs in Nederland gaan studeren op Maxi’s kosten.

Elk hoofdstuk wordt geschreven vanuit een andere persoon. Sommige hebben één hoofdstuk, anderen komen na jaren een keertje terug. Door de wisseling van perspectief blijft het boek steeds verrassen. Uiteraard komen er ook klanten van Maxi aan het woord en het gaat over haar werk, maar het wordt nergens plat. Ik vind het geweldig om te lezen hoe Maxi de mannen, die het meestal voor het zeggen hebben, de les leest en om haar vinger windt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, die in Europa woedt, hebben ook de Surinamers het zwaar. Maxi belandt in een kamp waar ze wordt mishandeld. Maar haar houding blijft trots. Als ze oud geworden is, werkt ze als koppelaarster tussen meisjes en mannen. Ze beschermt haar meisjes heel goed. Iedereen weet dat je geen ruzie moet krijgen met Maxi. Doordat ze de hoogste militairen en politici als klant heeft gehad, wordt ze als een koningin behandeld. Op elke man maakt ze een onuitwisbare indruk.

Het boek eindigt met de begrafenis van Maxi, waarop diverse personen uit het boek weer aanwezig zijn. Maxi Linder was een heel bijzondere vrouw en het is erg boeiend om aan de hand van haar leven bijna een eeuw Surinaamse geschiedenis voorbij te zien komen. Het is erg soepel geschreven en ik waande me bijna daar in dat tropische land. Dit boek mag niet missen bij een leesreis om de wereld!

6 gedachtes over “Leesreis om de wereld: Suriname

  1. Dat is nog eens een pakkende openingsalinea!

    Geliked door 1 persoon

  2. Klinkt als een interessant boek! Vooral dat het beschreven wordt aan de hand van verschillende personen maakt me nieuwsgierig.

    Like

  3. Ik zou het zelf nooit gekozen hebben, maar op basis van je omschrijving klinkt het wel als de moeite. Die komt op mijn lijstje!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.