Alles hiervoor – André Platteel

De eerste alinea is zo mooi, dat ik besluit dit boek langzaam te lezen. André Platteel heeft vier jaar geschreven aan Alles hiervoor. Elk woord is zorgvuldig uitgezocht en de zinnen vragen erom met aandacht gelezen te worden. Ik probeer me alles zo goed mogelijk voor te stellen: ik kan het bos ruiken en zie de kleuren en de mensen voor me. Het gaat veel over de zon, de maan, het weer, de kleuren en de zee. De sfeer is heel goed neergezet.

Platteel, Alles hiervoor LR

Jonathan heeft na zeven jaar de deur niet uit te zijn geweest zijn leven weer opgepakt. Hij geeft presentaties over kunst en houdt er een blog over bij. Stukjes van zijn blog luiden elk hoofdstuk in. Tijdens een conferentie in Californië ontmoet hij de Noor, een raadselachtige man die zijn leven vanaf dan zal gaan beïnvloeden. Hij blijkt namelijk bij een netwerk te horen dat de wereld wil verbeteren. Daarbij schuwt hij niet om geweld te gebruiken. Jonathan heeft een prille relatie met Bette, maar of het echt wat wordt… Hij vindt haar geweldig, maar zij is niet duidelijk in wat ze wil. En dan zijn er de terugblikken op Jonathans jeugd, waarin zijn moeder overleden is en zijn broertje Stefan een hersentumor kreeg, die niet genezen kon worden.

Al deze elementen lijken niet samen te hangen, al wordt er laat in het boek wel een symbolisch verband gelegd tussen de activiteiten van de Noor en het wegsnijden van de hersentumor van Stefan. Verder zie ik geen verbanden tussen de stukjes over kunst, vriendin Bette, broer Stefan en de Noor. Het kan wel zijn dat er literaire symboliek in zit die ik heb gemist.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. Soms is dat verwarrend, vooral in het begin van het boek als nog niet alle personen zijn geïntroduceerd. Dan blijkt het halverwege de alinea ineens om een gedachte aan vroeger te zijn. De proloog hoort eigenlijk na deel 5 van de 6 te komen en daar heb ik hem ook herlezen.  In deel 6, dat over New York gaat, wordt ineens weer een sprong terug in de tijd gedaan en komen er 12 bladzijden die qua tijd in deel 5 hadden gehoord. Het komt kunstmatig op mij over om dit zo door elkaar te gooien en het zorgt ervoor dat ik het nog minder goed kan volgen.

Het verhaal van de Noor blijft heel lang onbegrijpelijk: wat wil hij nu eigenlijk? En wat vindt Jonathan ervan? Jonathans emoties worden niet expliciet beschreven en voor mij blijft hij op een afstand.

Het veelbelovende begin is helaas niet de opmaat voor een meeslepend boek. Het heeft me wat moeite gekost om het uit te lezen. Sommige stukjes heb ik inderdaad langzaam gelezen, maar er waren ook stukken tekst waar ik juist vluchtig doorheen ben gegaan. De verhaallijn is moeilijk te volgen, ik mis samenhang tussen de verschillende personen uit Jonathans leven en ik begrijp sommige stukken totaal niet. Mooie metaforen en bijvoeglijke naamwoorden zijn dan niet genoeg: ik wil een hoofdpersoon waarin ik me kan inleven óf een spannende verhaallijn die ik goed kan volgen. Het zorgvuldig gecomponeerde boek heeft me als geheel niet geraakt, al blijven sommige beelden van de natuur me wel bij.

Dit boek heb ik gelezen in het kader van de boekenclub ‘Een perfecte dag voor literatuur’. Klik om te lezen wat andere bloggers hier vandaag over hebben geschreven.

6 gedachtes over “Alles hiervoor – André Platteel

 1. Misschien had hij er toch iets te lang over geschreven.

  Like

 2. Sandraschrijftenleest

  Wat een mooie recensie! Je omschrijft jouw gevoel heel goed, mooi hoe jij dit in je recensie hebt verwerkt.
  Dit boek staat bovenaan mijn nog te lezen boeken lijstje, ik wil deze erg graag lezen en na jouw recensie en die van Tessa word ik alleen maar nog meer geprikkeld. Ik houd van boeken die je moet afpellen als een ui en moet zoeken naar samenhang van de verschillende verhalen in een boek (en dan soms niets aantreft). Oftewel, jullie recensies maken mij nóg nieuwsgieriger :)

  Like

 3. In tegenstelling tot hoe jij het ervaren hebt (en dat heb je duidelijk uitgelegd) vond ik het wel een meeslepend boek. Vooral de rol van de Noor vond ik intrigerend en dat is uiteindelijk de insteek geworden van mijn bespreking. Of ik het bij het rechte eind heb met mijn interpretatie weet ik niet, maar er ontstaat voor mij wel meer samenhang.

  Like

 4. Jammer dat het boek je verwachtingen na het begin niet heeft waargemaakt. Maar je hebt het duidelijk onderbouwd, dus ik begrijp het wel! Hoewel het lezen bij mij langzaam vorderde en ik niet alles kon (be)grijpen, maakte het op de een of andere manier niet uit. Dat is lang niet altijd het geval. Waar dat dit keer aan ligt, kan ik de vinger niet helemaal op leggen. Maar goede bespreking :)

  Like

 5. Duidelijke uitleg over jouw leeservaring. Mijn eigen leeservaring is anders, maar ik begrijp wel goed wat je bedoelt.

  Like

 6. […] middelste deel heet Big Sur, een plaats in Californië die ik nog ken uit het boek Alles hiervoor. Frouke Arns neemt me mee op reis. Het gaat over bos en zee. Ik geniet van de prachtige woorden […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.