Misjka – Edward van de Vendel & Anoush Elman

Eindelijk mogen Roya, haar broers en haar ouders definitief in Nederland blijven. Na hun vlucht uit Afghanistan woonden ze jarenlang in asielzoekerscentra en wisselden de kinderen een paar keer van school. In dit huis mogen ze blijven. Maar er ontbreekt nog iets, vindt Roya.

Bij een huis hoort een huisdier. Dat vind ik.

Bij de dierenwinkel kiezen ze een wit dwergkonijntje uit, dat de naam Misjka krijgt. Het hele gezin is dol op het diertje, dat veel wordt geaaid. Roya neemt hem mee naar haar kamer en vertelt over zichzelf. Daar hoort natuurlijk bij dat ze ooit in Afghanistan woonden. Maar daar weet Roya niks meer van. Ze was drie jaar toen het gezin vluchtte en ook daar kan zij zich niets van herinneren.

Ze besluit om het aan haar broer Hamayun te vragen. Die begint aan Misjka te vertellen over hoe het was om te vluchten. En over hoe dapper de kleine Roya was. Ook broer Navid en hun vader komen erbij. Om de beurt nemen ze Misjka op schoot en vertellen over die lange reis.

Op een ochtend ontdekt Roya dat Misjka verdwenen is. Ze roept haar broers om te helpen zoeken. Ze lopen de straten in hun buurt door en hangen posters op. Tegen het einde van het verhaal wordt de parallel getrokken met de vlucht uit Afghanistan: Misjka is ontsnapt en heeft een lange reis gemaakt, om uiteindelijk veilig thuis te komen.

Edward van de Vendel heeft dit boek weer samen geschreven met Anoush Elman, net als De gelukvinder. Misjka is voor jongere lezers. Want ook kinderen in de onderbouw van de basisschool kunnen klasgenoten hebben die ooit zijn gevlucht uit een ver land. Roya is een gelukkig kind, maar haar oorsprong heeft invloed op hoe ze nu is. Dit is mooi beschreven in heldere taal, met humor.

Lees ook wat Marcella over dit boek schreef. En luister naar het interview met Edward van de Vendel bij de Grote Vriendelijke Podcast.

Wil je ook een konijn als huisdier? Bedenk dan dat konijnen groepsdieren zijn. De kans is groot dat je konijntje depressief wordt als die geen soortgenoten om zich heen heeft. Lees je dus goed in voor je een huisdier aanschaft!

3 gedachtes over “Misjka – Edward van de Vendel & Anoush Elman

  1. Hoi Barbara, toen ik jong was kwam mijn vader een keer thuis met een “dwergkonijntje”. Achteraf bleek dit “dwergkonijntje” toch wel erg hard te groeien. Groetjes, Erik

    Geliked door 1 persoon

  2. […] kreeg Edward van de Vendel de Boon voor Kinder- en Jeugdliteratuur 2023 voor zijn boek Misjka. Dat gaat over Roya, die als klein meisje uit Afghanistan naar Nederland kwam. Haar konijn vormt de […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.