Lalagè leest binnenkort… (poll 46)

Bij de vorige poll kregen twee boeken de meeste stemmen. Superduif las ik eerst, dat beviel goed. Daarna kwam Was van Jilt Jorritsma, een origineel debuut. Ik heb er echter niet over geblogd, omdat het zo’n apart verhaal is dat ik niet goed weet wat erover te schrijven. Wie toch een korte bespreking wil lezen, kan terecht op Boekmeter.

Voor deze poll heb ik weer vier erg verschillende boeken uitgekozen. Helpen jullie mij weer kiezen wat ik ga lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik gaan lezen en de kans is groot dat ik er dan over zal bloggen…

Greenwood – Michael Christie (2020, vertaald uit het Engels door Anke ten Doeschate)

Ze komen voor de bomen. Het is 2038. Jacinda (Jake) Greenwood werkt als een overgekwalificeerde tourgids op Greenwood Island in een van de laatst overgebleven bossen ter wereld na de Grote Droogte. De link tussen het eiland en haar familienaam leek altijd toeval, totdat er iemand met een boek over haar familiegeschiedenis verschijnt. We worden terug de tijd in genomen en ontmoeten de rest van de familie Greenwood: Liam, een gewonde timmerman die zijn dood in de ogen kijkt. Willow, een milieuactiviste die vastbesloten is de zonden van haar vader Harris, ooit een groot houtmagnaat, goed te maken. En Everett, een landloper die een vondeling redt en daarmee het lot van de komende generaties bezegelt…

Het geluid van vallende sneeuw/De volle maan als beste vriend – Jannie Regnerus (2006)

In 2001 woonde Jannie Regnerus een jaar in Japan. Ze raakte gefascineerd door dit land en zijn bewoners, die de modernste technologie als vanzelfsprekend omarmen, maar wier dagelijkse bestaan tegelijkertijd doordrenkt is van goden, geesten en magische rituelen. Haar Japanse vriendin Etsuko laat haar kennismaken met deze kant van het Japanse leven, die is gebaseerd op het geloof dat alles een ziel heeft, van bomen en rivieren tot brillen en fotocamera’s.

Twee jaar woonde Jannie Regnerus in Mongolië. In dit boek vertelt zij over haar wonderlijke belevenissen en ontmoetingen, maar ook over het gastvrije onthaal dat haar bij iedere nomadenfamilie ten deel valt. En over haar vriendschap met Gerelee, die met haar door zijn land trekt en haar alles vertelt wat ze wil weten over zijn wereld.

Het unieke memorieboek van Maria van Nesse (1588-1650) – Judith Noorman en Robbert Jan van der Maal (2022)

Herontdek de zeventiende eeuw door de ogen van Maria van Nesse. Deze ongehuwde, welgestelde, katholieke vrouw uit Alkmaar noteerde van 1623 tot 1646 nauwgezet al haar uitgaven en wat ze niet wilde vergeten. Ze weerspiegelen allerlei aspecten van het dagelijks leven zoals het laten maken van kleding en schilderijen, kopen van sinterklaascadeautjes, schoonmaken en boodschappen doen, feestvieren en begraven. Ze steunde de kerk en speelde een belangrijke rol bij de hernieuwde aandacht voor het Heilig Bloedwonder. Ook noteerde ze persoonlijke gebeurtenissen, recepten, medische adviezen en afspraken met leveranciers en dienstmeisjes.

Kleinzeer – Nadia de Vries (2019)

Toen Nadia de Vries nog een meisje was kreeg ze te horen dat ze misschien nooit volwassen zou worden. Na eindeloze ziekenhuisonderzoeken en een even lang verblijf bleek dat ze systemische mastocytose had, een zeldzame ziekte die soms ontaardt in een agressieve vorm van leukemie, zo goed als dodelijk. Ze deed een stapje terug van de wereld. ‘Normale’ mensen moesten nadenken over wat ze gingen studeren, waar ze gingen wonen en wat voor baan ze zouden krijgen, maar niet zij. Haar leven speelde zich af voor de tv met doosjes kipnuggets en haar favoriete kattenboek. Tot ze als puber hoorde dat ze genezen was verklaard. Ze zou dus toch leven. Maar hoe dat precies moest, had ze nooit geleerd.

Jaren later krijgt De Vries een andere diagnose: zware depressies en zelfmoordneigingen blijken het gevolg te zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Dat is ook een ziekte, maar waarom worden ziektes van het lichaam serieuzer genomen en anders behandeld dan ziektes van het hoofd?

6 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 46)

  1. Stien den Braber

    Het geluid van vallende sneeuw heb ik gelezen. Het is een mooi verhaal. Nu blijkbaar gecombineerd met een ander verhaal dat ik nog niet ken.
    Maar i k heb gestemd op het memorieboek van Maria van Nesse. Ik ben wel benieuwd, het klinkt zo saai als je de aankondiging leest: 20 jaar huishoudaantekeningen. Maar misschien schuilt er wel iets heel bijzonders in.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik stem op Jannie Regnerus, vooral omdat dit het enige boek is van de vier dat ik niet zelf zou kiezen… ;-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.