De flat aan het einde van de wereld

Het IJslandse kinderboek De flat aan het einde van de wereld trok onze aandacht in de boekhandel vanwege de mooie voorkant, geschilderd door Linde Faas. Nieuwsgierig geworden leende ik het uit de bibliotheek.

Björk gaat met haar ouders op bezoek bij haar oma. Die heeft ze nog nooit ontmoet, want deze oma Eiland woont op een afgelegen eiland, waar je alleen per veerboot kunt komen. Björks vader is als tiener vertrokken, om nooit meer terug te komen. Maar nu heeft oma Eiland haar bekken gebroken en de arts heeft aangegeven dat ze veel hulp nodig zal hebben, dus besluit het gezin om af te reizen naar dat verre eiland. Daar aangekomen staat oma niet te juichen om haar zoon met zijn gezin te ontvangen.

Björk gaat ervan uit dat ze niet lang zullen blijven. Maar ze blijken de laatste veerboot voor de winter te hebben genomen… Ze zullen maandenlang blijven en deel worden van de gemeenschap van bijna tweehonderd mensen. Die wonen allemaal in hetzelfde flatgebouw met twaalf verdiepingen. Het is een hechte gemeenschap, die kritisch is op de nieuwelingen.

De kinderen zijn ook niet aardig tegen Björk. Alleen Krummi wil meteen haar vriend worden. Björk vindt dat wel erg snel gaan en gedraagt zich nogal lomp. Ze moet erg wennen aan de nieuwe situatie. Zo wordt iedereen geacht om elke dag een stuk te fietsen op de hometrainers om elektriciteit op te wekken. En iedereen heeft bepaalde taken. Björks moeder moet mest ruimen op de boerderij onderin het gebouw, waar koeien en kippen worden gehouden.

Het grappige is dat Björk en haar moeder helemaal opbloeien op deze gekke plek. Björks broer maakt filmpjes met zijn telefoon, die hij alleen op een uiterst puntje van het eiland kan uploaden. Björks vader moet nog het langste wennen, maar uiteindelijk vindt ook hij zijn plek. Oma Eiland trekt langzaam bij. Doordat de personages allemaal hun nukken hebben, worden ze levensecht. De vertaling van Willemien Werkman leest prettig.

Arndís Þórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir hebben goed nagedacht over hoe het is om zo op elkaar aangewezen te zijn. Björk moet zich aanpassen. Zo moet ze net als alle andere eilandbewoners gebarentaal leren, omdat er een dove tweeling woont. Het wordt extra spannend als er spullen worden gestolen en veel mensen het nieuwe gezin hiervan verdenken. Uiteraard gaat Björk stiekem op onderzoek uit en leert ze de andere eilandbewoners steeds beter kennen. Het is heerlijk om te lezen over dit avontuur op deze afgelegen plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.