De Huisgenoten-serie

Vijf vrouwen van achterin de twintig wonen al jaren in een huis in Utrecht. De vijf delen van de Huisgenoten-serie beschrijven het laatste jaar waarin ze daar samen leven. Het begint met de traditionele barbecue en de sfeer zit er al meteen in. Het is wel even wennen aan de vele personages, maar ingewikkeld wordt het niet, want de vijf zijn heel verschillend.

Esmée is de meest uitbundige en zij zingt regelmatig hard mee met de radio in de keuken. Ze heeft haar eigen praktijk als psycholoog voor singles. De vijf meiden hebben al wat vriendjes versleten, maar allemaal zijn ze de ware nog niet tegengekomen. Dat gebeurt natuurlijk wel in de loop van deze serie, want daarvoor is het feelgood.

Eva is de eeuwige student. Ze heeft al een paar studies afgerond en kan maar geen afscheid nemen van de universiteit. Dus is ze een nieuwe opleiding begonnen, wat ze combineert met een baan als studentendecaan. De zorgzame Charlot werkt in een tuincentrum, waar ze veel gelukkiger is dan in haar eerdere kantoorbaan. Lydia maakt carrière als projectontwikkelaar en ze heeft veel dure schoenen, die de anderen weleens stiekem lenen. De nuchtere Janne is de meest introverte van het stel. Ondertussen is ze ook de sterkste, want ze doet aan kickboksen en werkt als verpleegkundige op de longafdeling.

Het leuke van deze boeken vind ik dat het over zulke alledaagse dingen gaat, zoals werk en eten, terwijl er genoeg vaart in het verhaal zit. De vrouwen hebben allemaal hun zorgen en onzekerheden. Ze zijn elkaars steun en toeverlaat, ook al zijn ze zo verschillend. De mensen waar ze verliefd op worden zijn ook divers: één van de mannen heeft een bril, een ander heeft al een zoon van zestien en Esmée valt op een mooie vrouw.

Het perspectief wisselt elk hoofdstuk. De stem van elk van de vijf vrouwen is geschreven door een andere auteur, want achter Emma Zomer schuilen vijf schrijvers: Anne West, Chantal Claassen, Evelien de Raaff, Renée Olsthoorn en Saskia Oudshoorn. Qua stijl heb ik hier niks van gemerkt, dat is dus heel knap gedaan. Wel waren er af en toe details die niet leken aan te sluiten. Zo loopt hondje Sjakie eerst zonder problemen door de regen en even later staat er dat hij niet van regen houdt. Zoiets kan mij wel even afleiden, maar het verhaal is verder zo leuk dat ik er nooit lang bij stilsta. Ik heb de vijf delen van elk 150 digitale bladzijden achter elkaar gelezen en vind de totale lengte precies goed. Kortom: dit is een heerlijke serie!

Lees ook wat Luna over deze serie schreef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.