De zweetvoetenman – Annet Huizing

Als je fiets gejat is en je ziet hem ergens staan, mag je hem dan terugstelen? En mag je in de bibliotheek je schoenen uittrekken, ook als je zweetvoeten zo ruiken dat anderen er last van hebben? In De zweetvoetenman krijg je antwoord op dit soort vragen en nog veel meer. Aan de hand van talloze voorbeelden legt Annet Huizing het Nederlandse rechtssysteem uit.

Het begint met die zweetvoetenman en dat is wel zo fijn, want dan hoef je niet dat hele dikke boek door om te weten hoe het daarmee afloopt. Annet Huizing schrijft zo helder en enthousiast dat de grootte van het boek vervolgens helemaal geen probleem meer is. Wat een stoffig onderwerp lijkt, wordt razend interessant. Zo komt het zeilmeisje Laura voorbij, dat de wereld rond wilde varen op haar dertiende en werd tegengehouden door de kinderbescherming. Maar het gaat ook over zware misdrijven, zoals doodslag en moord. Er zijn beroemde casussen van een eeuw geleden en recente zaken waarvan de uitkomst van het hoger beroep nog niet bekend was toen het boek uitkwam in 2017.

Op twee plekken in het boek worden de geïntroduceerde begrippen nog eens op een rijtje gezet in schema’s. De uitklapbare bladzijden zijn een mooie vondst. Margot Westermann heeft het allemaal getekend en de wapperende beffen van de juristen vind ik een geinig detail.

Het boek is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Soms richt de schrijver zich expliciet tot de jonge lezer. Ouderen zullen zich meer zaken herinneren uit het nieuws, zoals die van Lucia de Berk. Zij was verpleegkundige en werd beschuldigd van moord. Uiteindelijk werd ze vrijgesproken, want de kans dat er zoveel patiënten tijdens haar diensten overleden bleek helemaal niet zo klein en er was ook geen bewijs dat ze een baby had vergiftigd. Het laat zien dat ons rechtssysteem niet waterdicht is en dat het belangrijk is om altijd kritisch te blijven. Dit doet mij dan weer terugdenken aan de podcast De Deventer mediazaak, over een moord waarbij mensen zich ook inzetten omdat ze dachten dat iemand onschuldig in de gevangenis zat.

Annet Huizing kreeg in 2018 een Zilveren Griffel voor dit boek. Ik vind dat helemaal terecht, want het is zo belangrijk om te weten hoe de democratische rechtsstaat werkt. De zweetvoetenman is een dikke aanrader voor jong en oud.

3 gedachtes over “De zweetvoetenman – Annet Huizing

  1. Mooie recensie, ik ben direct geïnteresseerd in het boek. En dat is je verdienste!

    Geliked door 1 persoon

  2. Deze is echt geweldig ja. Wel duidelijk, helder en toegankelijk uitgelegd, maar niet ‘op de hurken’ of belerend. Daardoor werkt het voor een grote groep mensen, en is het ook een geschikt boek voor mensen met een verstandelijke beperking of bijvoorbeeld NAH.

    Geliked door 1 persoon

  3. Hoi Barbara, ik vind de titel van dit boek alleen al intrigerend. Overigens is er aan zweetvoeten vaak veel te doen. Het hangt ook veel van de schoenen af die je draagt en of je regelmatig je voeten wast en schone sokken aantrekt. Groetjes, Erik

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.