De heks van Limbricht – Susan Smit

In 1674 werd Entgen Luijten gearresteerd, omdat ze werd verdacht van hekserij. Met die gebeurtenis begint De heks van Limbricht. In de kerker overdenkt ze haar leven, dat niet heel bijzonder was. Als oudste dochter werd er van haar verwacht dat ze bij haar ouders bleef wonen om voor hen te zorgen, maar op haar dertigste viel ze voor Jacob en trouwde met hem. Ze kregen samen een dochter. Jacob was een zachte, introverte man. Als een deel van hun oogst verkocht kon worden, deed Entgen de onderhandelingen.

Van haar grootmoeder leerde Entgen over de invloed van de maan op de gewassen. Ook leerde ze kruiden gebruiken tegen allerlei kwalen. Het gebeurde regelmatig dat mensen bij Entgen aanklopten als iemand ziek was.

Het Limburgse dorp waar Entgen en Jacob woonden, viel onder de baron van Limbricht. De mensen waren verplicht bij hem hun koren te laten malen en hun bier te laten brouwen, tegen hoge prijzen. Ook moesten ze twee-tiende van hun oogst aan hem afstaan. De mensen leden vaak honger, omdat ze te weinig over hielden. Twee keer werd het kasteel van de baron van Limbricht overvallen door ruiters uit Gulik, geholpen door mannen uit het dorp. Er vielen doden en veel gewonden.

De gedachten van Entgen vind ik soms mooi en raak. Af en toe heb ik meer het idee dat Susan Smit zelf aan het woord is dan Entgen. En soms vind ik het saai gezemel. Ik lees graag historische romans en het is extra interessant als het gaat over iemand die echt geleefd heeft, maar het lijkt erop dat het leven van Entgen net niet genoeg biedt om een heel boek mee te vullen.

De spanning blijft er wel in. Aan het begin lijkt Entgens lot vast te staan. Wie beschuldigd werd als heks, belandde op de brandstapel of in het water of kwam om door de martelingen. Gedurende het proces in de rechtbank blijft Entgen hoop houden en ik met haar. Zou het met haar dan toch anders aflopen?

Susan Smit heeft zich goed ingeleefd in deze vrouw, die zich niet liet beheersen door de mannen om haar heen. Maar de verwachtingen die ik tevoren had zijn niet helemaal waargemaakt.

Lees ook wat Luna over dit boek schreef.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.