Lalagè leest binnenkort… (poll 35)

Voor deze poll heb ik weer vier boeken uit mijn lange lijst geselecteerd, willekeurig maar toch niet helemaal. Het zal niet makkelijk zijn om te kiezen, maar ik ben zo benieuwd over welk boek jullie het liefst een blog zouden lezen! Het zijn totaal verschillende verhalen, dus er is vast eentje bij die jou meer aanspreekt dan de andere. Breng je stem uit in de poll aan het einde van dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen om het hier te bespreken.

Watership down – Richard Adams (1972)

Een groep konijnen besluit om hun kolonie te verlaten, nadat een van hen een visioen heeft gekregen over mensen die hun kolonie zullen verwoesten. Wetend dat ze een gevaarlijke tocht tegemoet gaan, vluchten de konijnen weg uit hun kolonie, naar een veilige plek. Ze moeten talloze gevaren trotseren, maar uiteindelijk vinden ze een prachtige vallei waar ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Maar daar wacht hun de grootste strijd van allemaal…

Berichten uit de Sahara – Sanmao (1976, in 2019 vertaald uit het Chinees door Annelous Stiggelbout)

In de jaren zeventig van de vorige eeuw reisde de uit Taiwan afkomstige schrijfster Sanmao naar de Westelijke Sahara om er samen met haar Spaanse man te gaan wonen. Over haar lotgevallen en belevenissen schreef ze een boek dat tot op de dag van vandaag geliefd is en veel gelezen wordt in China en Taiwan.

Met dit boek bood Sanmao haar lezers een blik op een oneindig veel grotere wereld, op het moment dat in de jaren zeventig in Taiwan traditioneel nog vooral het belang van familie werd benadrukt. Ze trok naar verre oorden die zelfs nu nog voor de meeste mensen onbekend gebied zijn, produceerde een amalgaam van travelogue, memoir en fictie.

De verzonken jongen – Jan Vantoortelboom (2011)

Zorgeloos en beschermd. Zo gaan Stoffel en Bert Vanheule door het leven in het West-Vlaamse dorp Elverdinge. Moeder is huisvrouw en vader werkt als mecanicien. Elke zondag gaat het gezin plichtsgetrouw op bezoek bij grootvader Victor. Zijn gezicht is in tweeën gespleten door een litteken en het is die ‘krijtlijn’ die Stoffels verbeelding voedt. Geleidelijk aan sijpelt vertwijfeling over de herkomst van dat litteken door en lastige vragen en scherpe blikken van dorpsgenoten veroorzaken een toenemend gevoel van onrust bij Stoffel. De dag voor Kerstmis wordt er een brief bezorgd die leidt tot ontzetting bij zijn ouders, en grootvader verhangt zich zelfs in de oude schuur. Als moeder ook nog eens door ziekte komt te sterven valt het doek voorgoed voor het onbezorgde leven van de broers.

Moeder af – Fen Verstappen (2019)

Een moeder krijgt een hersenbloeding. Als ze uit haar coma ontwaakt, is ze niet meer in staat tot communiceren. Verdwenen is de mondige modeontwerper die ze was, met een leven dat tot de rand toe gevuld was met nachtelijke cafébezoeken en hard werken.

Haar kinderen proberen de zorg voor hun moeder in hun volwassen levens te passen en hun verlies vorm te geven. Want hoe rouw je wanneer iemand wegvalt maar niet doodgaat?

5 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 35)

 1. José Muylaert

  Wat een moeilijke keuze ! Eigenlijk zou ik het liefst drie kiezen ( enkel de laatste spreekt me minder aan ). Watership Down was eigenlijk mijn eerste keuze, maar omdat het zo’n klassieker is ( en ik verwacht dat je die toch nog wel eens gaat lezen, hihi ), heb ik op Vantoortelboom gestemd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber

  Hallo! Ik heb “Watership down” gekozen. Ik heb zelf zulke goede herinneringen aan dat boek. Dat gun ik jou ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lastige keuze maar een oom van mij heeft laatst een hersenbloeding gehad. Hij kan gelukkig weer communiceren en het gaat goed, maar hij is toch veranderd qua persoonlijkheid. Dus daarom deze keuze :)

  Geliked door 1 persoon

 4. Waterschapsheuvel is op een jaar na vijftig jaar oud. Prachtverhaal hoor. Ik heb daar op gestemd omdat je dat boek echt niet ongelezen mag laten. Het is dat ik er een hekel aan heb om linkjes te plaatsen anders verwees ik je even naar mijn recensie. :-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.