Van bij ons

Eerder maakte ik een leesreis door de provincies door een hele rij boeken, maar in Van bij ons komt elk van de provincies aan bod met een volksverhaal. Tegen mijn gewoonte in begin ik niet bij het begin, want ik zie dat er een verhaal bij is over de Witte Wieven van Zwiep. Als kind was ik daar in de buurt op vakantie en we gingen mee met een nachtelijke tocht, op zoek naar die spookachtige wezens. Het was donker in het bos en onze lokale gids vertelde verhalen die ons kippenvel bezorgden. Dat doet het verhaal in dit boek ook.

In veel van deze verhalen gaat het over spoken, waarmee mensen elkaar bang maken: kijk maar uit! De hoofdpersoon vraagt zich dan af: geloof ik wel in spoken? Vaak is er sprake van een dappere held die toch naar de spookplek durft te gaan, bijvoorbeeld voor de liefde. Soms is het geen spook maar een ander soort monster dat verslagen moet worden, zoals de basilisk (een soort draak) in de werfkelders van Utrecht. De zeemeermin die zo prachtig is afgebeeld op de voorkant hoort bij een verhaal uit Zeeland. En ook Flevoland ontbreekt niet, daarbij hoort een verhaal over Schokland, dat een eiland was voordat het werd omgeven door de ingepolderde nieuwe grond.

Na elk hoofdstuk volgt nog een kort stukje met een toelichting op het oorspronkelijke verhaal en wat informatie over de schrijver. Elk verhaal is naverteld door een auteur die afkomstig is uit de betreffende provincie. Er zijn veel ervaren schrijvers van kinderboeken bij, waardoor dit boek ook geschikt is voor jongere lezers. De schrijfstijlen passen goed bij elkaar.

Sommige schrijvers hebben ervoor gekozen om het verhaal deels in het nu te laten afspelen, andere blijven helemaal in het verleden. In beide gevallen kan ik me goed inleven in de hoofdpersonen. Alleen de laatste twee verhalen vind ik een stuk minder geslaagd: de dialogen zijn te formeel en de structuur komt wat gekunsteld over.

Margot van Senden heeft het boek samengesteld en er passende illustraties bij gemaakt. Het eindigt met tips voor wie een bezoek wil brengen aan de plaatsen waar deze verhalen zich afspelen, waarbij je een museum kunt bezoeken of een wandeling kunt maken. Alles bij elkaar vind ik het een mooi boek, waarmee oude verhalen nieuw leven zijn ingeblazen.

3 gedachtes over “Van bij ons

 1. O, die klinkt leuk !

  Like

 2. Wat een prachtige illustraties. Alleen daarvoor lijkt het me al de moeite waard. En het onderwerp vind ik ook heel leuk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dankjewel voor deze fijne recensie.
  Een mooie afsluiter van dit bewogen jaar.

  Groetjes
  Margot Senden

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.