Lalagè leest binnenkort korte verhalen (poll 28)

Van 14 tot en met 21 februari is het de Week van het Korte Verhaal. Helaas wordt de Biesheuvelprijs dit jaar niet uitgereikt. Dat was een grote teleurstelling voor mij en vele anderen. Maar we blijven natuurlijk gewoon korte verhalen lezen en daarom staat deze poll ook in het teken daarvan. In mijn vorige blogartikel besprak ik al een geweldig goede verhalenbundel, maar wat zal ik hierna gaan lezen? Deze boeken zijn allemaal recent uitgegeven, maar sommige verhalen zijn al lang geleden geschreven. Klassiek of modern, Nederlands of vertaald, van diverse schrijvers of eentje… Help mij kiezen door je stem uit te brengen onderaan dit artikel.

Te koop: babyschoentjes, nooit gedragen (2019)

Hemingway’s titelverhaal is een radicaal voorbeeld van de spaarzaamheid waarmee je een ontroerend verhaal kunt vertellen. Aan de andere kant van het spectrum staat A.M. Homes’ zeer lange korte verhaal Dagen van inkeer. Het is het favoriete verhaal van Jessica Durlacher die het ‘vitaal, sexy en geestig’ noemt. Zo lichten in dit boek nog twintig andere vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse auteurs toe welk verhaal hen altijd is bijgebleven. Dit levert een staalkaart op van wereldliteratuur op de korte baan: van klassieke tot hedendaagse schrijvers, waaronder ook Nederlandstalige.

Alle verhalen – Leonora Carrington (2018, vertaald uit het Engels)

Een meisje wil niet naar een debutantenbal en vraagt een hyena om in haar plaats te gaan; een paard neemt je mee naar het Huis van Angst; twee zusters bereiden een bijzonder maal voor de koning… De surreële wezens, dieren en personages die haar schilderijen bevolken komen overtuigend tot leven in de verhalen van de surrealistische kunstenares en schrijfster Leonora Carrington. Haar hele leven schreef zij korte verhalen en ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag zijn deze voor het eerst verzameld. Hiermee is deze bundel een unieke illustratie van het talent en de ontembare creatieve geest van een bijzondere kunstenaar.

Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen (2018, samengesteld door Vamba Sherif)

In de afgelopen decennia hebben grote groepen migranten uit Afrika zich gevestigd in de Lage Landen en de literatuur van hun nieuwe woonplaats een ander gezicht gegeven. Hoezeer de in Zwart opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwart zijn veel meer is dan alleen kleur.

Olifant van zeep – Thomas Verbogt (2019)

Het avontuur van het alledaagse kan veel teweegbrengen. Altijd zijn er grote en kleine verhalen die om onthulling popelen. Ze zeggen veel over ons, over onze vaak stamelende en licht ontregelende omgangsvormen. Schijnbaar onbeduidende momenten kunnen voor hilariteit zorgen. Soms begint het met een simpele vraag: ‘Heeft u nog leuke dingen gedaan deze zomer?’
Op de lichte toon die we van hem kennen, met een zachte glans van melancholie, belicht Thomas Verbogt het dagelijks leven, dat nooit gewoon is.

 

4 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort korte verhalen (poll 28)

 1. Ik heb op “Olifant van zeep” gestemd. De anderen lijken me ook wel mooi, maar zou ik zelf niet snel kiezen, geloof ik. Sowieso lees ik eigenlijk maar weinig korte verhalen, maar een bundel als “Te koop:..” of “Zwart” zou voor mij als een soort ‘moeten’ voelen. Als iets wat je gelezen zou moeten hebben, een frase die bij mij vooraf dan vaak al wat weerstand oproept. Stom eigenlijk, want het zijn vast fantastische verhalen…

  Geliked door 1 persoon

  • Je bent weer de snelste vandaag ;-) Ook een ochtendmens?
   Zo’n diverse bundel zal ik ook minder snel wegleggen, omdat je na een verhaal dat je niet zo aanspreekt altijd nog hoopt dat een andere schrijver je wel bevalt. Het is wel een mooie manier om nieuwe schijvers te ontdekken. Maar Thomas Verbogt ken ik al een beetje en die schrijft in elk geval mooi! Dus bedankt voor je stem.

   Like

 2. Leuk weer zo’n poll en nog best lastig om een keuze te maken. Ik heb zwart gelezen en daar zaten goede verhalen tussen! Maar Thomas Verbogt en Olifant van zeep ken ik niet. Het is deels de cover en de het idee van het avontuur van het alledaagse wat mij nieuwsgierig maakt. Ik ben benieuwd of deze bundel te bieden heeft wat het oproept.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.