Lalagè leest binnenkort… (poll 15)

Vandaag staan er weer vier willekeurige boeken uit mijn lange lijst in de poll. Het begint met drie novelles van Bordewijk, waarvan ik er eentje ooit las voor mijn eindexamen Nederlands. Dan een boek over het leven in een communistisch land, wat ik altijd interessant vind. Als derde een schrijver die bij VPRO Boeken te zien was en tot slot het lievelingsboek van Marcia.
Welk boek mag ik niet laten verstoffen in de bieb? Of van welke zie jij het liefst een bespreking? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel.

Blokken, Knorrende beesten, Bint – F. Bordewijk (1931, 1933, 1934)

Blokken De Staat is een communistisch-totalitaire staat waar elk individualisme meedogenloos wordt onderdrukt. Er bestaan slechts groepen mensen. De regering van de Staat raakt in conflict met Groep A, een verzetsbeweging die het individu weer terug wil brengen. Een gewelddadige confrontatie tussen de twee kan niet uitblijven.

Knorrende beesten Een parkeerterrein bij een badplaats wordt bij goed weer bevolkt door razende, glimmende en knorrende beesten: auto’s. Er wordt op hen gelet door parkwachter Bobsien, maar als het slecht weer is, verveelt ze zich. Op een dag worden tijdens een parade autoraces gehouden.

Bint is de kort maar krachtige naam van een dictatoriale schooldirecteur die een ijzeren, bijna sadistische discipline voorschrijft. Aan leraren en leerlingen. Als er een nieuwe docent Nederlands arriveert – de vorige is weggepest – wil Bint de lastigste en meest weerspannige klas van de school, 4D, met deze De Bree als breekijzer omvormen tot zijn elite-klas. Kwaadschiks of kwaadschiks.

IJzeren vogels – Michelle Andon (2015)

Roemenië, 1976. De klauwen van het communisme grijpen steeds dieper in op het dagelijks leven van het Roemeense volk. Clara Medeleanu, een meisje dat met haar grootouders op het nog redelijk onaangeroerde platteland woont, droomt over een toekomst als piloot. In een cultuur waarin de rechten van de vrouw, evenals de rechten van de mens over het algemeen, niet erkend worden, is haar droom zo goed als onbereikbaar. Daar komt Clara snel achter wanneer ze naar de hoofdstad verhuist, want niets is hier wat het lijkt.

Hoe overleef je in een wereld waar bedrog en egoïsme regeren en waar niemand de situatie lijkt te willen veranderen? Wat voor invloed heeft het communisme werkelijk op de geest van kinderen en volwassenen?

The outrun – Amy Liptrot (2016, vertaald als De uitweer)

Amy Liptrot brengt haar kindertijd door op de Orkneyeilanden, een eilandengroep ten noorden van Schotland. Haar jeugd bestaat uit de wisseling van de seizoenen, de geboorte en sterfte van de dieren, de bipolaire stoornis van haar vader en het weidse landschap. Als rusteloze tiener kan ze niet wachten om deze plek achter zich te laten. Zodra het kan vertrekt ze naar Londen. Aanvankelijk gaat het goed, middagen in het park met bier en wijn gaan over in nachten vol drugs. Maar langzaam neemt haar verslaving de overhand. Als ze eerst haar vriend en daarna steeds meer zichzelf verliest, beseft ze dat er iets moet veranderen. Terug op Orkney, op de uitweer van de boerderij van haar ouders, begint ze de natuur met nieuwe ogen te bekijken. De wind en de zee en het leven op de eilanden begeleiden haar pad naar ontnuchtering.

Veronika besluit te sterven – Paulo Coelho (1999, vertaald uit het Portugees)

Veronika is jong, mooi, intelligent… en wil dood. Ze heeft alles beleefd wat er te beleven valt en besluit met een overdosis een einde aan haar leven te maken. In het aangezicht van de dood leert men echter zijn werkelijke verlangens kennen. Wanneer Veronika ontwaakt in een psychiatrische kliniek, beseft ze dat ze niet dood wil, maar vooral graag een ander leven wil leiden. Dan blijkt echter dat haar hart door de overdosis beschadigd is en dat ze binnen een week zal sterven. Durft ze nog iets van het leven te maken, nu het eigenlijk te laat is?

 

7 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 15)

 1. Het zijn geen vrolijke boeken dit keer

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn keus voor De uitweer wordt ingegeven door goede recensies. Het lijkt me een mooi verhaal. Als jij het gaat lezen, dan hoor ik er graag meer over. Wie weet lees ik dan ook een keer iets dat niet Nederlands is.

  Geliked door 2 people

 3. Mijn favoriete boek aller tijden staat er tussen! Dus dan begrijp je vast wel dat ik daar op gestemd heb :D ik hoop dat het ‘Veronika besluit te sterven’ wordt, want ik ben heel benieuwd naar jouw mening over dit verhaal.

  Like

 4. […] me tegen. Wat me over de streep trekt is dat The Outrun de meeste stemmen kreeg in mijn laatste poll. Zouden jullie ook gevallen zijn voor het eiland? In elk geval levert het prachtige beschrijvingen […]

  Like

 5. […] te sterven is één van de favoriete boeken van Marcia en daarom stopte ik het boek in mijn laatste poll, waar het de tweede plaats haalde. Een paar jaar geleden las ik al eens iets van Paulo Coelho, de […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.