Een steen openvouwen – Alexis de Roode

Ik lees liever boeken dan dat ik ze luister, maar gedichtenbundels zouden allemaal een luisterboek moeten worden. Het voegt zoveel toe als je een dichter zijn werk hoort voordragen. Natuurlijk is het handig om het ook op papier te hebben. Een boek met een cd of download erbij, dat zou ideaal zijn. Laatst hoorde ik Alexis de Roode voordragen uit zijn nieuwe boek tijdens de literaire voorstelling van Rob Waumans en Ivo Victoria. Ik zou wel vaker naar het theater willen om schrijvers te horen, want dit was ontzettend leuk. En het was voor mij de aanleiding om Een steen openvouwen aan te schaffen. Alexis de Roode is daarmee de eerste dichter waarvan ik een tweede bundel lees.

Meestal lees ik één of twee gedichten tegelijk, maar hiervan word ik gretig. Ik wil steeds maar doorlezen en kan zo vijf bladzijden achter elkaar verslinden, zo mooi vind ik het. Een belangrijk thema is goed en fout. Het gaat over de invloed van de mens op onze wereld. Geniaal vind ik het gedicht over de tweede week van de schepping, waarin de mens onderscheid maakt tussen wildernis en eigen tuin, heerst over de dieren en ook de planten naar zijn hand zet:

(…) Laat er kunstmest en krachtvoer zijn!
En er was kunstmest en krachtvoer. En de kropsla en koeien
versnelden hun groei. En de mens zag dat het goed was.
Weer werd het avond en morgen: de vierde dag.

Je kunt idealistisch zijn, terwijl je tegelijkertijd gewoon je werk moet doen. Een aantal gedichten gaan over het kantoorleven, wat erg herkenbaar is voor mij. Hier staat een filmpje waarin Alexis een gedicht voorleest dat aan dit thema raakt. Ook andere aspecten van de actualiteit worden onder de loep genomen, zoals politiek of kleine nieuwsberichten die grote indruk maken.

De meeste gedichten zijn wel toegankelijk, al zijn er ook een paar bij die ik niet meteen begrijp. Dus lees ik de bundel nog een keer. En dan zet ik ‘m in de kast, om het over een paar jaar misschien wel weer te lezen. Wat een heerlijke poëzie.

6 gedachtes over “Een steen openvouwen – Alexis de Roode

 1. Klinkt als een fijne bundel! Arnoud Rigter maakt poëzie met beeld en geluid. Ik vind dat altijd wel fijn, want dan ervaar je het gedicht zoals het is bedoeld.

  Like

 2. Interessant! En inderdaad, je zou dichters moeten kunnen horen bij een poëziebundel, geeft zoveel meerwaarde.

  Like

 3. Klinkt goed! Ik ben het met je eens dat dichtbundels allemaal luisterboeken zouden moeten worden.

  Like

 4. Wat een leuke intro. Het zou me ook wel aanspreken, zowel wat het boek met een CD betreft als een dichter uit eigen werk horen voordragen. Ook origineel vind ik de invalshoek van waaruit de dichter start. Leuke recensie, eentje die ik met veel plezier wil onthouden Lalagè :-).

  Geliked door 1 persoon

 5. Deze titel ga ik reserveren bij de bibliotheek binnenkort. Al vaker positieve dingen over gelezen.

  Geliked door 1 persoon

 6. […] las dit jaar ook weer een aantal gedichtenbundels. Eentje stak daar met kop en schouders bovenuit: Een steen openvouwen van Alexis de Roode. Vaak heb ik moeite met poëzie, maar deze gedichten zijn briljant en […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.