Het boekenweekgeschenk van 2016

Tijdens de boekenweek verandert Nederland in één grote leesclub, want we lezen allemaal hetzelfde boek. Nouja… vorig jaar heb ik ‘m overgeslagen. Maar dit jaar is Esther Gerritsen aan de beurt en daar ben ik erg tevreden over, niet alleen omdat ze een vrouw is. Ik las eerder al drie boeken van haar: Normale dagen, Dorst en De kleine miezerige god. Esthers schrijfstijl spreekt me aan.

Broer_Gerritsen

Moeizame contacten met familie is een terugkomend thema in de boeken van Esther Gerritsen. In Broer draait het om Olivia en haar broer Marcus, die maar weinig contact met elkaar hebben. Maar als Marcus’ been wordt geamputeerd, belt hij zijn zus. Zelfs bij de kille Olivia komen de emoties ineens los. Na zijn ziekenhuisopname komt Marcus voor het eerst in jaren bij Olivia en haar gezin thuis. Daar vertelt hij dat hij pijn heeft en ook verdriet.

Was dit woord ooit hardop in dit huis uitgesproken? Met het benoemen leek het plots mogelijk, voor hen allemaal, dat ze verdrietig konden zijn, het misschien wel waren.

Broer voldoet aan mijn verwachtingen. Het is een goed verhaal dat makkelijk leest, maar ook diepgang heeft. Ik vind de omslag ook mooi, met het zeer toepasselijke gebarsten servies op de voorkant en een mooie foto van de schrijfster op de achterkant. Vinden anderen dat ook? Bij een leesclub zijn de meningen vaak verdeeld. Daarom heb ik met belangstelling andere blogs over dit boekje gelezen.

Als eerste verscheen de bespreking van Mariska, die bij Esthers vaste uitgeverij De Geus werkte. Het zal je niet verbazen dat zij erg trots is. Hendrik-Jan houdt ons nog even in spanning, maar vertelt alvast over hoe hij in de boekhandel stond. Net als hij heb ik zorgvuldig afgewogen welk boek ik zou kopen. Voor mij werd het Op een nacht van Anne Eekhout, omdat ik haar debuut Dogma erg goed vond én omdat Anne op 15 april naar mijn woonplaats Amersfoort komt.

Inge is net als ik een liefhebber van Nederlandse literatuur en zij kende Esther Gerritsen dus ook al. Samen hopen we dat dit boekenweekgeschenk Esther veel nieuwe liefhebbers zal opleveren. Misschien hoort Koen daar wel bij, die vanaf de openingszin al verkocht is. Marc van Oostendorp vindt het verhaal ijzersterk. Hij noemt de opvallende naam Kyvon, die bij mij ook de associatie met André van Duin opriep, maar het stoorde me verder niet. Ook Babiche meldt dat ze aangenaam verrast is door Broer. Antoinette vindt het naar meer smaken en vraagt welk boek van Esther Gerritsen ze hierna zal gaan lezen. Leeswammes vindt het ook al een aanrader.

Leesdame kocht in de boekenweek een ander boek van Esther Gerritsen, waar ze Broer bij cadeau kreeg. Gelukkig beviel de kennismaking met deze schrijfster haar goed. Literasa woont in België en kreeg het boekenweekgeschenk opgestuurd van Jannie. Zij kan alle lovende geluiden beamen. Alleen Hendrik-Jan is uiteindelijk teleurgesteld.

Tot slot vindt Kim het een meesterlijk verhaal en Jenny vindt het wel geschikt leesvoer voor op vakantie.

En wat denk jij ervan?

Dit artikel zal ik aanvullen als ik nog meer blogs over het boekenweekgeschenk tegenkom.

7 gedachtes over “Het boekenweekgeschenk van 2016

 1. Ik vond de voorkant van dit boekenweekgeschenk ook heel mooi. Het was de eerste keer dat ik iets van Esther Gerritsen las en interessante kennismaking!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik las er een die je nog niet las: Roxy. Ook al zo mooi. Broer komt zeker aan de beurt, je ziet hem wel verschijnen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vond het zo schrijnend hoe Olivia de plek van haar broer innam (letterlijk in het voor hem bedoelde bed). Het laat heel mooi zien wie er nou juist hulp nodig heeft.

  Geliked door 3 people

 4. Ik ben dit keer echt van plan het geschenk te lezen, simpelweg omdat het me een mooi verhaal lijkt. Ik heb ‘m al in huis, nu nog openslaan!

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuk dat je wat recensies van lezers op een rijtje zet. Blijkbaar is iedereen tevreden dit jaar!

  De cover vond ik ook erg mooi.

  Geliked door 1 persoon

 6. De cover vind ik ook heel goed bij het boek passen! Bedankt voor het overzicht van alle blogs, handig :)

  Geliked door 1 persoon

 7. Dank je wel dat ik in je rijtje mocht plaatsnemen :)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.