Love you, miss you – Corien Oranje

Ken jij boeken waarin de hoofdpersoon een chronische ziekte heeft, zoals diabetes of reuma? Ik kon er geen één bedenken*, tot ik Love you, miss you van Corien Oranje op mijn boekenlijst zag staan. Dat boek gaat over een meisje met astma. Corien volg ik al een paar jaar op twitter, maar ik had tot nu toe alleen nog maar columns van haar gelezen. Die zijn altijd erg leuk, dus ik besloot om nu eindelijk eens een boek van haar uit de bieb te halen.

Love you miss you

Love you, miss you gaat over Lynn, die naar de brugklas gaat. Ze wordt meteen neergezet als een echte puber, die zich schaamt voor haar ouders maar stiekem toch veel van ze houdt. Voor mij is het even wennen; het is al een tijd geleden dat ik zelf op de middelbare school zat. Corien Oranje weet het nog precies, dat komt vast ook door haar zoons. Ze weet heel raak te beschrijven hoe Lynn zich voelt en ik denk ‘oja, zo was dat…’ zoals wanneer Lynn iets doet zonder over de consequenties na te denken of als ze verliefd wordt op Aron.

Maar Lynn heeft ook zorgen die niet elke puber heeft. Zo moet ze zich elke dag goed insmeren met zalf, omdat ze erg last heeft van eczeem. Ze moet altijd haar inhalator in de buurt hebben voor als ze last krijgt van haar astma. En ze moet goed opletten wat ze eet, want als er iets in zit waar ze allergisch voor is, dan loopt ze het risico op een anafylactische shock en die kan in het ergste geval dodelijk zijn. Omdat Lynn zoveel last heeft van astma en eczeem, stelt haar dokter voor dat ze een paar maanden naar Davos in Zwitserland gaat. Ze ziet er nogal tegenop, maar uiteindelijk heeft ze daar een hele mooie tijd.

Corien Oranje heeft de gave om eenvoudig te schrijven, op een manier die aansluit bij de leefwereld van een twaalfjarige. Voor dit boek heeft ze een tiener die ze kende opgezocht in Davos, om haar uitgebreid te interviewen. Mijn man heeft ook last van astma en een moeilijke huid en ik herken veel van wat Lynn meemaakt, zoals de jeuk, de vermoeidheid en het opletten wat je eet. Toch is dit absoluut geen zwaar verhaal. Het leest als een trein en er zit zoveel humor in. Love you, miss you is echt een heerlijk boek. Als ik weer eens zin heb in een fijn verhaal, dan kies ik voor een boek van Corien.

 

* Later bedacht ik dat de hoofdpersoon van En het regende brood allergisch is voor gluten, dus aan de ziekte coeliakie lijdt.

2 gedachtes over “Love you, miss you – Corien Oranje

  1. […] toevallig vind ik haar zo’n leuk mens (al ken ik haar alleen door haar blog en op twitter). Eerder las ik al één van haar vele fijne […]

    Like

  2. […] het nooit over chronische ziekten gaat. Dat is niet helemaal waar, want ik heb boeken gelezen over astma, coeliakie, migraine en tinnitus en laten we ook psychiatrische aandoeningen niet vergeten. Meestal […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.