Angels & Demons – Dan Brown

De boeken van Dan Brown zijn zo populair dat ik het wel tijd vond om eens wat van hem te lezen. Verschillende lezers vertelden me dat ze Het Berninimysterie het beste vonden, dat in het Engels Angels & Demons heet. Het is het eerste boek waarin hoogleraar kunstgeschiedenis Robert Langdon de hoofdrol speelt, net als in The Da Vinci Code, waarmee Dan Brown tien jaar geleden internationaal doorbrak.

824539

Robert Langdon wordt op een dag opgebeld met de mededeling dat hij zo snel mogelijk naar het CERN in Zwitserland moet komen, omdat daar een man vermoord is. Het gaat om onderzoeker en priester Leonardo Vetra. Zijn borst is gebrandmerkt met het logo van de Illuminati, een geheime broederschap van wetenschappers die ageren tegen de tegenwerking van de Rooms-katholieke kerk. Het vreemde is echter dat de Illuminati al lang geleden zijn opgegaan in de Vrijmetselaars en dat ze niet meer bestaan. Althans, dat zegt Robert Langdon, die veel publicaties heeft geschreven over de Illuminati en de bijbehorende symboliek. Leonardo Vetra en zijn geadopteerde dochter Vittoria doen onderzoek naar antimaterie. Vlak na de moord blijkt dat er is ingebroken in hun laboratorium. Er is antimaterie gestolen, wat levensgevaarlijk is als het ontploft. Na wat speurwerk blijkt dat de antimaterie ergens in Vaticaanstad verstopt is, waar net op dat moment alle kardinalen in de Sixtijnse kapel zijn om een nieuwe paus te kiezen. Een ontploffing zou dus vernietiging van de top van de katholieke kerk betekenen. Vittoria en Robert Langdon zullen er alles aan doen om dit te voorkomen. Er volgt een puzzeltocht door Rome.

Daar ergens ben ik gestrand… Ik verwachtte een pageturner, maar er wordt veel aandacht besteed aan details over onder andere deeltjesfysica en de symboliek van de Illuminati, waardoor het me nogal wat moeite kostte om erdoorheen te komen. Ik vroeg me ook meteen af of de beschrijvingen van het creëren van antimaterie realistisch zijn of dat Dan Brown gewoon een erg grote fantasie heeft. Maar eigenlijk maakt dat niet uit: bij fictie gaat het om een goed verhaal en dan mag je verzinnen wat je wilt.

Ondanks dat de thema’s religie en wetenschap mij allebei aanspreken, weet Dan Brown mij niet te boeien. Hij heeft vast veel onderzoek gedaan naar natuurkunde en naar het Vaticaan om dit allemaal zo gedetailleerd te kunnen beschrijven, maar het maakt het verhaal erg langzaam. De hoofdstukken zijn kort, maar de dialogen lijken eindeloos te duren. Bovendien is het nogal voorspelbaar dat de bom niet heel Vaticaanstad zal laten ontploffen, wat de belangrijkste spanning uit het verhaal haalt. Ik durf te wedden dat het allemaal op het nippertje zal worden afgewend.

Het boek viel mij dus erg tegen. Ik had geen hoogstaande literatuur verwacht, maar wel een spannend verhaal. Dat is het ook niet, ik vond het zelfs saai. Na 200 van de ruim 500 bladzijden houd ik het dan ook voor gezien.

2 gedachtes over “Angels & Demons – Dan Brown

  1. […] Ik ben dan gewoon eerlijk over mijn leeservaring. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een boek van Dan Brown, van Karl Ove Knausgård en bij de klassieker Zen and the art of motorcycle […]

    Like

  2. […] fantastisch als ik me herinnerde. Toch zou ik dit eerder aanraden dan een soortgelijke thriller van Dan Brown, want dit is tenminste goed geschreven en de vaart blijft er steeds […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.