Lalagè leest binnenkort… (poll 42)

De vorige poll kreeg wel 32 stemmen! Dat vond ik zo leuk dat ik er weer eentje heb gemaakt. Hieronder staan vier boeken waar ik nieuwsgierig naar ben. Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen, om erover te bloggen.

En ik herinner me Titus Broederland – Auke Hulst (2016)

De tweelingbroers Broederland wonen samen met hun vader in een afgelegen bos, waar ze zich bezighouden met verboden boeken en hun gitaar. Als tegen het zestiende levensjaar van de tweeling een zinkgat hun huis dreigt op te slokken, besluiten Titus en zijn broer hun vader te verlaten. Ze trekken een vijandige wereld in waar alles draait om religie en de winning van grondstoffen. Maar waarin schuilt het grootste gevaar? In de opengebarsten aarde, in andere mensen of in henzelf?

Wildgroei – Nina Lykke (2021, vertaald uit het Noors door Paula Stevens)

Elin heeft haar intrek genomen in haar spreekkamer, waar de patiënten de hele dag binnenstromen met hun kwaaltjes en problemen. Elin is al twintig jaar huisarts. En is al minstens net zo lang getrouwd met Aksel. Het is al die jaren een prima huwelijk geweest, in een prima rijtjeshuis gelegen in een prima buurt. Maar Aksel heeft inmiddels nieuwe interesses, en Elin verveelt zich. Voor Aksel was er Bjørn, die zich plotseling meldt op Facebook en die alles op zijn kop zet. Elin weet dat ze iets moet ondernemen, maar voorlopig zit ze vast in haar spreekkamer, in een soort catatonie. Ze wordt uitgelachen door Tore, het plastic skelet dat in de hoek staat. Thuis in hun rijtjeshuis zit Aksel, en hij is vooral woedend – als hij het al niet heeft aangelegd met hun onlangs gescheiden buurvrouw Gro.

De visionair – Anja Sicking (2022)

Als Roemer mee mag doen met een roboticaproject op school, krijgt hij het plan om een digitale bril te ontwerpen waarmee hij de emoties van anderen kan lezen. Zijn eigen vermogen om de expressie en gevoelens van mensen om hem heen te duiden zijn beperkt. Hij leeft vooral in zijn hoofd en fantasiewereld. Hij gelooft in de onbegrensde mogelijkheden van technologie, en denkt dat we alles kunnen meten, weten en controleren. Als hij hevig verliefd wordt, naar zijn idee op de verkeerde persoon, vindt hij zijn eigen seksuele gevoelens ongepast. Zijn opvattingen dreigen hun bestaansrecht te verliezen. Kan een mens wel grip krijgen op zichzelf en de ander?

De man die zijn vrouw voor een hoed hield – Oliver Sacks (1986, vertaald uit het Engels door P.M. Moll-Huber)

Oliver Sacks beschrijft in dit boek een aantal neurologische case-histories uit zijn eigen praktijk. Hij onderzoekt een groot aantal buitengewone gevallen: hij beschrijft patiënten met vreemde intellectuele en perceptuele afwijkingen, maar ook mensen die juist een abnormale mentale kracht tentoonspreiden. Hij plaatst patiënten met geheugenverlies naast patiënten die overspoeld worden door herinneringen. Sacks raakt hiermee aan de vreemde uitersten van het menselijk bestaan. Hij laat een krachtig licht schijnen op de organische fundamenten van onze verbeelding, oordeelvorming en identiteit. Door Sacks’ inlevingsvermogen kan de lezer de wereld van de patiënten binnengaan en zich voorstellen hoe het is te leven en te voelen zoals zij.

2 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 42)

  1. José Muylaert

    Eigenlijk lijkt ‘Wildgroei’ me het mooist, die staat ook al op mijn eigen tbr lijst, dus ik heb voor ‘Visionair’ gestemd. Die roept bij mij het meest gemengde gevoelens op, en ik ben dan ook heel benieuwd naar wat je van het boek vindt.

    Geliked door 1 persoon

  2. Stien den Braber

    Pfoe dat is wel een lastge. Oliver Sacks heb ik gelezen. De andere drie zeggen me niet zoveel. Ik heb Titus Broederland gekozen, omdat me dat het avontuurlijkst lijkt. Ik ben benieuwd of ik me vergis! Want ik zie dat er een ander boek bovenaan staat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.