Hier is de boze heks – Hanna Kraan

Een stukgelezen exemplaar van Hier is de boze heks ligt op me te wachten in de bibliotheek. Nieuwsgierig begin ik aan het eerste verhaal. Waarom zou dit in de Grote Vriendelijke 100 zijn beland? Na een paar verhalen begin ik de lol ervan te zien, als ik de bewoners van het bos leer kennen: de naïeve egel, de dichtende uil, de beleefde haas en de boze heks. Daarnaast komen andere dieren af en toe voor: de merel, de eekhoorn en de konijnenkinderen.

Het getover van de boze heks kan vervelende en vreemde situaties opleveren, waar de dieren een stokje voor willen steken. Vaak is het al genoeg om haar een beetje af te leiden en blijft het bij gedreig: ‘ik verander je in een blauwgeruite bladkever!’ Andere keren kunnen ze niet voorkomen dat de heks dieren omtovert of een toverdrank brouwt. Ze heeft zelfs een keer een knoop gelegd in de stekels van de egel, vertelt hij keer op keer.

Door dieren te kiezen en die menselijke eigenschappen toe te kennen, is het geen probleem dat ze in sommige opzichten volwassen zijn en zich tegelijk gedragen als kinderen. De dieren en de heks wonen elk alleen in een huisje, dus ze hebben geen last van ouders. Ze spelen zoals kinderen doen, met de bijbehorende conflicten en creatieve oplossingen.

De dieren zijn bang voor de boze heks, maar aan het einde van een verhaal blijken ze elkaar toch te waarderen. De heks kan dieren omtoveren, maar ook met één spreuk een appeltaart op tafel zetten! Ook betoverde voorwerpen geven veel lol, zoals een vliegend tafelkleed of een karretje om van een heuvel af te sjezen. De fantasie van Hanna Kraan is eindeloos.

De vrolijke tekeningen van Annemarie van Haeringen bedekken soms een hele pagina. Op andere plekken staan kleine tekeningen tussen de tekst door. Op de achterkant staat dat de illustraties dit keer allemaal in kleur zijn, wat blijkbaar in eerdere delen niet zo was. Dit grote boek bevat namelijk een selectie van verhalen uit de serie over de boze heks, waarvan het eerste deel in 1993 verscheen. Toen las ik zelf C-boeken, maar inmiddels is een hele generatie opgegroeid met deze leuke verhalen. Logisch dat het op de lijst met de 100 favoriete kinderboeken is terechtgekomen.

Een gedachte over “Hier is de boze heks – Hanna Kraan

  1. […] Hier is de boze heks – Hanna Kraan (A-boek) […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.