Lalagè leest binnenkort… (poll 39)

In deze poll staan weer vier boeken die niet bovenaan mijn verlanglijstje staan, maar die ik wel een kans wil geven. Over welke titel zou jij wel een blogartikel willen lezen? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Ik vind het ook leuk als je in een reactie je keuze toelicht.

Onderhuids – Michel Faber (2000, vertaald uit het Engels door Harm Damsma en Niek Miedema)

Isserley, de vrouwelijke hoofdpersoon van deze hoogst oorspronkelijke debuutroman, is dag in dag uit obsessief bezig lifters mee te nemen, als ze maar mannelijk zijn en stevig gebouwd. Gaandeweg wordt duidelijk wat haar motieven zijn. De lezer krabt zich achter de oren en leest verbijsterd door tot de laatste pagina.

Klaproos – Anne-Fleur van der Heijden (2018)

Op haar zesentwintigste verjaardag besluit Noor na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en haar stiefvader Las. Las is terminaal ziek, en Noor kan de confrontatie met hen en met haar jeugd niet meer uit de weg gaan. Anne-Fleur van der Heiden schetst op trefzekere wijze een wereld waarin drugs en onvoorspelbaarheid de dienst uitmaken. Klaproos is een eerbetoon aan ouders aan de rand van de samenleving, en een genadeloze coming of age roman.

De vrouwen aan wie ik ’s nacht denk – Mia Kankimäki (2021, vertaald uit het Fins door Anton Havelaar)

Mia Kankimäki deed wat we allemaal wel zouden willen: reizen naar alle plekken waarover je ooit hebt gelezen. Ze pakte haar koffer en volgde de voetsporen van tien schrijfsters, ontdekkingsreizigsters en kunstenaressen, vrouwen die deden waar hun hart vol van was. Zo is dit ook het verhaal geworden van hoe Mia Kankimäki haar eigen angsten overwon. Een inspirerend boek, deels persoonlijke memoires, deels reisverhaal, deels biografie, dat je meevoert over de wereld in de voetsporen van negentiende-eeuwse ontdekkingsreizigsters als Nellie Bly, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley en Isabella Bird; van Karen Blixens koffieplantage in Kenia naar het Florence ten tijde van de renaissance van Sofonisba Anguissola en Lavinia Fontana; en naar het hedendaagse Japan van Yayoi Kusama.

Lara – Inez van Loon (2012)

Rusland, 1932. Lara, een meisje vol dromen, woont bij haar oom Ivan en tante Irina. Hoewel Lara goed kan leren, moet ze van school af om geld te gaan verdienen. Tante is werkster in het Alexander Paleis waar vroeger de laatste tsarenfamilie woonde. Als ze een keer een ongelukje krijgt, gaat Lara met haar mee om te helpen. Er gaat een heel nieuwe wereld voor haar open als ze gaat ronddwalen in het prachtige Paleis. Op haar ontdekkingstocht komt ze terecht in de slaapkamers van de vier grootvorstinnen, de dochters van de tsaar. Daar vindt ze de dagboeken van Olga, de oudste dochter. Maar wat is toch dat gegiechel dat ze steeds hoort? Lara’s leven krijgt een andere wending en familiegeheimen worden ontrafeld. Gelukkig is Boris er om haar te helpen.

6 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 39)

 1. Ik heb gekozen voor de vrouwen aan wie ik ‘s nachts denk. Leuk om zo’n zoektocht en reis mee te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Stien den Braber

  Tja, ze zeggen me allevier niks. Maar die vrouw die lifters meeneemt, interesseert me wel. Wordt er eigenlijk nog wel gelift tegenwoordig?

  Like

 3. Ik moet bekennen dat het ook niet echt boeken zijn die ik zelf snel zou lezen… Naar “Klaproos” ben ik dan nog wel nieuwsgierig. Misschien vooral naar of het goed geschreven is, of meer leest als een soort ‘schoolreisjesverslag’ ..

  Geliked door 1 persoon

 4. […] wezen is! Het verklaart een hoop van wat ik al gelezen heb. Ik ben zo blij dat dit boek uit mijn poll is gekomen, want de beschrijving laat niks los en is dus niet zo wervend, maar hoe tof is dit. Ik […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.