Het kinderboekenweekgeschenk van 2021

Afgelopen zaterdag was ik bij een lezing van Bette Westera, die het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar heeft geschreven. Met een kring volwassenen hingen we aan haar lippen en er werd veel gelachen toen Bette ging voorlezen, zo grappig was het. Dus op de eerste dag van de kinderboekenweek ben ik meteen naar de boekhandel gegaan om een kinderboek te kopen en het geschenk erbij te krijgen.

Wat meteen opvalt zijn de mooie tekeningen en vormgeving door Pyhai. Zij heeft houtsnedes gemaakt en de meeste tekeningen zijn geen houtsnedes, maar ze zien er soms wel zo uit.

Tiril en de toverdrank is gebaseerd op Noorse mythologie, waarin de bekende goden zoals Odin en Loki een rol spelen. Het verhaal begint een beetje ingewikkeld, maar al gauw leest het gemakkelijk. Het speelt zich af in het jaar 862. Noorwegen bestond ooit uit een heleboel koninkrijkjes, maar die zijn in de loop van de tijd samengevoegd. Harald Haardos heeft zich voorgenomen om koning te worden over het hele noorden. Dat gaat goed, maar er is één dorp dat zich nog verzet. Daar wonen Tiril en Thialfi met hun ouders. Tirils ouders hebben een schapenboerderij en die van Thialfi een bierbrouwerij.

De ouders van Tiril en ook die van Thialfi willen zich overgeven aan koning Harald, maar de rest van het dorp wil dat niet. Buurman Ola heeft een schip en daarmee kunnen ze naar een onbewoond eiland vluchten. Tiril wil helemaal niet naar een eiland vol ijs en samen met Thialfi bedenkt ze hoe ze dit kunnen voorkomen. Een klassieke queeste volgt, met gevaren die onderweg op de loer liggen, zoals reuzen (Joekels) en dwergen (Minkels). De Minkels in het volgende plaatje zijn gemaakt door een handige vriendin van de schrijver.

De bovennatuurlijke wezens die een rol spelen in het verhaal Tiril en Thialfi worden allemaal geïntroduceerd met een tekening en een gedicht. Dat past goed bij de oude cultuur waarin een belangrijke rol was weggelegd voor de skald: een dichter die godenverhalen in rijmvorm voordroeg. Samen met Thialfi wil Tiril zorgen dat haar vader een gedicht kan maken dat de dorpelingen zal overtuigen om zich over te geven. Tijdens hun avontuurlijke reis komt haar gave om van gedaante te veranderen goed van pas. En zo komt het thema van de kinderboekenweek onverwacht toch tevoorschijn, want Tiril kan net als Loki worden wie ze wil.

Wil je dit leuke verhaal ook lezen, ga dan gauw naar de boekhandel. Tot en met 17 oktober krijg je het geschenkboekje cadeau als je ten minste 12,50 euro uitgeeft aan kinderboeken.

Lees ook wat Jaap over dit boek schreef.

2 gedachtes over “Het kinderboekenweekgeschenk van 2021

  1. Hoi Barbara, dat ziet er leuk uit! Bette Westera heeft ook een aantal boeken van Dr. Seuss vertaald en ze heeft een erg leuk boekje geschreven over Cobra, met tekeningen van Sylvia Weve. Groetjes, Erik

    Geliked door 2 people

  2. Wat leuk dat jij bij een lezing van deze auteur bent geweest en er zo’n plezier aan hebt beleefd. De auteur zelf horen voorlezen, kan zoveel toevoegen.
    Ik heb dit boekje net zelf gelezen en er ook erg van genoten. Vooral de afwisseling van illustraties, gedichten en proza sprak mij aan.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.