Lalagè leest binnenkort… (poll 37)

Er zijn boeken die ik al jaren graag wil lezen (ze staan op mijn korte lijstje van zo’n vijftig titels) en toch begin ik er maar niet aan. Het gaat om oude boeken die veel mensen goed vinden, maar waar ik een beetje tegenop zie. Nu wil ik één van de volgende vier wél gaan lezen. Jullie mogen kiezen welke het wordt. Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen ga ik dan lezen om erover te bloggen.

Grijze zielen – Philippe Claudel (2004, uit het Frans vertaald door Manik Sarkar)

Op een ijzige dag in 1917 wordt het gewurgde lichaam gevonden van de mooie, tienjarige Belle de Jour. Jaren later blikt een politieagent uit het Franse stadje terug op deze nooit opgehelderde moord, die ook zijn eigen leven ingrijpend heeft veranderd. Maar hij blikt ook terug op de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog met rijen soldaten die bijna als slachtvee naar het front gestuurd werden en op de sociale situatie in het stadje met notabelen als rechter Mierck en procureur Destinat die in een groot herenhuis, bijna een kasteel, woont.

Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan… – Louis Couperus (1906)

In dit boek schetst Couperus in het Den Haag van de eeuwwisseling een groep heel oude mensen. Om hen heen zweven de schimmen uit het verre Java. Hun schijnbaar rustig naar de dood verglijdende levens worden beheerst door het erge, dat lang geleden in een tropische onweersnacht gebeurde. In heel zorgvuldig gekozen woorden tekent de schrijver deze door angst en wroeging beheerste, dodelijk vermoeide mensen, die eens door liefde en passie gebonden waren.

Satanstango – László Krasznahorkai (1985, vertaald uit het Hongaars door door Mari Alföldy)

In een vervallen gehucht ergens in Hongarije wacht een handjevol achtergebleven mensen op de komst van de man die hen moet verlossen: Irimiás, een duister figuur met het charisma van een profeet. Hij belooft hun een nieuw begin, werk en een beter leven. De bewoners kunnen zich niet onttrekken aan de suggestieve kracht van zijn belofte, al vermoeden ze wel dat ze, zoals altijd, met hem hun ongeluk tegemoet gaan.

Beloved – Toni Morisson (1987)

In de woelige jaren na de Burgeroorlog spookt de geest van een vermoord kind in het huis van een voormalige slaaf in Ohio. Deze boze, destructieve geest breekt spiegels, laat zijn vingerafdrukken in een taart achter, en maakt in het algemeen het leven moeilijk voor Sethe en haar familie. Maar toch vindt zij op een vreemde manier troost hierin, want de geest is die van haar eigen dode baby die nooit een naam kreeg, en waaraan enkel gedacht wordt als Beminde.

10 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 37)

 1. Ik heb op Satanstango gestemd, dat is het enige boek van de vier waar ik nog nooit van gehoord had, dus dat maakt mij wel extra nieuwsgierig.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Barbara, ik heb ook op “Satanstango” gestemd. De verfilming van dat boek door de Hongaarse regisseur Bela Tarr is mijn lievelingsfilm, daarom wil ik het boek ook graag een keer lezen en ben ik benieuwd wat jij ervan vindt. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij hebben Beloved met de leesgroep gelezen en het was één van de moeilijkste boeken die ik ooit gelezen heb. Ik zou je aanraden om er al wat informatie over op te zoeken voor je eraan begint, dat helpt om het verhaal beter te begrijpen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb meer van Claudel gelezen en dit was een van zijn boeken die me goed bevallen is. Kan hem je dus echt aanraden. Zelf ben ik steeds nog eens van plan om Van oude mensen te herlezen. Destijds verplicht op de middelbare school en in mijn jeugd ook als spannende toneelserie op TV. Ik ben benieuwd wat ik er nu van zou vinden. Dus als je daar voor kiest ben ik ook nieuwsgierig.

  Geliked door 1 persoon

 5. Stien den Braber

  Oei, deze keer kan ik moeilijk kiezen. Grijze zielen heb ik gelezen bij verschijnen. Maar ikherinner me er niets van… Van oude mensen is een Nederlandse klassieker die nog heel leesbaar is.
  Satanstango ken ik niet en Beloved heb ik niet gelezen, maar wel andere boeken van Toni Morrison. Haar thema’s zijn de verhouding zwart-wit en slavernij. Ik kies dus maar voor Couperus.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik zit in Franse sferen dus natuurlijk ben ik benieuwd naar Claudel. Kan ik ook vaker stemmen? :)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.