Kinderen waaien om – Mariëtte Baarda

Iedereen heeft weleens hoofdpijn. Meestal is dat niet zo erg: je moet even rustig aan doen of een pijnstiller nemen en dan gaat het wel weer. Maar hoofdpijn is er in vele gradaties en sommige soorten leggen je hele leven stil voor dat moment. Een migraine-aanval kan dat veroorzaken. Ook migraine is er in soorten. Mariëtte Baarda gebruikt hiervoor de schaal van Beaufort, waar windkracht mee gemeten wordt. Regelmatig kampt ze met migraine die als een flinke storm in haar hoofd tekeer gaat. Het is een vorm van knallende hoofdpijn met misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid. Een pil kan soms verlichting bezorgen, als je er op tijd bij bent, maar meestal is het een kwestie van uitzitten.

In Kinderen waaien om vertelt Mariëtte Baarda haar levensverhaal. Ze is journalist en weet boeiend te vertellen. In haar kindertijd is ze vaak ziek. Als tiener krijgt ze haar eerste migraine-aanval. Soms is dat eens per maand, andere periodes kan het oplopen tot twaalf aanvallen in een maand. De zoektocht naar genezing begint. Mariëtte probeert van alles in de reguliere geneeskunde, maar ook allerlei alternatieve geneeswijzen komen voorbij. Ondertussen probeert ze een zo gewoon mogelijk leven te leiden. Maar werken is lastig als je elk moment een migraine-aanval kunt krijgen en acuut naar huis moet gaan. Haar werk als fietskoerier gaat een tijdje goed, maar na een tijdje moet ze het opgeven vanwege een schouderblessure. En de zoektocht naar verlichting (letterlijk en figuurlijk) levert maar weinig op.

Dit zou een treurig boek kunnen zijn, maar dat is het niet. Mariëtte geniet van de dagen dat haar hoofd wel meewerkt. Ze houdt goede moed en blijft zoeken naar hoe ze haar leven het beste kan inrichten. Inmiddels heeft ze haar liefde voor taal herontdekt en werkt ze als zelfstandig journalist. Dit boek geeft veel herkenning voor wie ook aan een chronische ziekte lijdt en inzicht voor wie gezond is. Maar het is vooral een goed verteld verhaal over een bijzonder leven.

2 gedachtes over “Kinderen waaien om – Mariëtte Baarda

  1. […] Kinderen waaien om – Mariëtte Baarda (2016) […]

    Like

  2. […] ziekten gaat. Dat is niet helemaal waar, want ik heb boeken gelezen over astma, coeliakie, migraine en tinnitus en laten we ook psychiatrische aandoeningen niet vergeten. Meestal gaan die verhalen […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.