Onbeperkt mindful – Kim Bergshoeff

Kim Bergshoeff ken ik al heel lang als blogger op Kim in de pen. Ze schrijft boekrecensies, maar ook leuke columns over van alles en nog wat, zoals groen leven en de ziekte van Crohn. Ondanks deze ziekte heeft Kim haar eigen tekstbureau en heeft ze inmiddels al een paar boeken op haar naam staan. Onbeperkt mindful gaat over het leven met een chronische ziekte. Het boek is trouwens niet alleen bedoeld voor mensen die ook een lichaam hebben dat niet altijd meewerkt, dus mocht je gezegend zijn met een gezond lichaam, hoef je nu niet af te haken.

onbeperkt-mindful

Er zijn al heel veel boeken verschenen over leven met aandacht, over rust vinden in deze wereld waarin iedereen het maar druk lijkt te hebben met werk, hobby’s en gezin. Maar wat als je het helemaal niet zo druk hebt? Wat heeft mindfulness te betekenen als je aan de kant zit toe te kijken en misschien wel stiekem jaloers bent op mensen die hun weekend helemaal vol afspraken kunnen plannen en dan maandag vrolijk weer aan het werk kunnen gaan, vol energie… Kim beschrijft hoe zij hiermee omgaat en ze laat andere chronisch zieken aan het woord. Ik vind het erg herkenbaar, want het is zo lastig om je energie goed te doseren, vooral als je er iets minder van hebt dan anderen en het ook nog wisselt per dag. Het is de kunst om dan nog steeds te genieten van wat je allemaal wel kunt en niet te blijven hangen in wat niet meer lukt, zoals mijn moeder me trouwens ook al leerde en nog steeds voorleeft. En misschien kan je dan zelfs pluspuntjes ontdekken aan het ziek zijn.

Kim geeft ook tips voor wie iemand in z’n omgeving heeft die ziek is. Haar belangrijkste advies: post is het allerleukste voor wie aan bed is gekluisterd, thuis of in het ziekenhuis. Telefoneren is niet altijd fijn voor wie zich niet lekker voelt en post kan je later nog eens bekijken. Het zet mij aan het denken: ken ik iemand die nu niet naar buiten kan? En zou diegene wel zitten te wachten op een kaart van mij? Uiteindelijk heb ik iemand een kaartje geschreven. Dat geeft mij dan ook weer een goed gevoel. Zo kom ik bij een ander advies dat centraal staat in dit boek: doe iets voor een ander. Denk niet dat je eerst je eigen leven helemaal op de rit moet hebben voor je een ander kunt helpen, maar kijk wat je nu al kunt doen. Het hoeft maar iets kleins te zijn.

Onbeperkt mindful is heel vlot geschreven. Het is net of ik bij Kim aan de keukentafel zit en we gezellig zitten te kletsen. Ik heb ervan genoten en er iets van opgestoken.

3 gedachtes over “Onbeperkt mindful – Kim Bergshoeff

  1. Dit klinkt als een fijn boek. Ik heb vorig jaar een cursus mindfulness gedaan en dat deed me goed. Ook mooi dat het boek je na laat denken over wat je voor een ander kunt doen :)

    Geliked door 2 people

  2. Klinkt interessant, vooral omdat het vanuit een andere insteek is geschreven. Lijkt me heel verhelderend en ik ga eens kijken of het in de bieb is.

    Groetjes,

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.