Lalagè leest binnenkort over de liefde (poll 12)

Bij het maken van deze poll viel het me op dat er allemaal boeken over de liefde boven kwamen drijven. Daarom deze keer vier boeken rondom dit thema. Laat onderaan dit artikel in de poll weten van welk boek je het liefst een bespreking zou willen lezen. Het boek dat na een week de meeste stemmen heeft, ga ik binnenkort lezen om er daarna over te bloggen.

liefde-in-tijden-van-choleraLiefde in tijden van cholera – Gabriel García Márquez (1985, vertaald uit het Spaans)

Toen Florentino Ariza de dertienjarige Fermina Daza zag, werd hij getroffen door de vonk van de eeuwige liefde. Na meer dan een halve eeuw, waarin Fermina getrouwd is met een ander en Florentino zelf 622 affaires heeft, sterft Fermina’s man en kan Florentino haar opnieuw zijn eeuwige trouw beloven.

Dit is het onvergetelijke liefdesverhaal van Florentino Ariza en Fermina. Op ongeëvenaarde wijze worden grote thema’s als liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samengebracht in een mild en menselijk universum.

vertederingVertedering – Jamal Ouariachi (2013)

Twee keer per dag maakt een postkamermedewerker zijn ronde door het gebouw van een grote tijdschriftenuitgeverij. Tijdens zijn middagpauzes wandelt hij door de troosteloze lanen van het bedrijventerrein. ’s Avonds kijkt hij tv of dompelt hij zich onder in de oneindige stroom van meninkjes op internet. Het idee van een grote liefde heeft hij jaren geleden eigenhandig aan stukken geslagen. Als hij in de buurt van zijn werk een mand jonge katjes vindt, raakt hij onverwacht bevangen door vertedering. Kort daarna bezwijkt hij toch weer voor de liefde, in de gedaante van de ambitieuze Zerline. De postkamermedewerker durft weer te dromen van een grootser leven – maar in zijn geval is dat niet zonder gevaar.

de-liefde-jonas-gardellDe liefde – Jonas Gardell (2012, vertaald uit het Zweeds)

Het is begin jaren tachtig als Rasmus en Benjamin elkaar ontmoeten en op slag verliefd worden. Ze wonen allebei sinds een paar maanden in Stockholm en hoewel ze veel hebben moeten opgeven, genieten ze nu van hun vrijheid, van elkaar en van de bruisende homoscene. Terwijl hun liefde verder openbloeit, steekt een mysterieuze ziekte de kop op. Benjamin, Rasmus en hun vrienden doen de geruchten in eerste instantie af als praatjes om homo’s weer terug de kast in te jagen, maar de dreiging wordt al gauw levensecht.

 

is-liefde-lastigIs liefde lastig? – Reine de Pelseneer (2015)

Seb verbergt zijn gezicht in zijn handpalmen. Het telefoongesprek van twee weken geleden maalt nog door zijn hoofd. Hij heeft gehuild, en gesmeekt of ze wilde terugkomen. Ongezien voor hem om te huilen na de breuk met een meisje, maar het was dan ook de eerste keer dat hij gedumpt werd. Meestal was hij degene die genoeg had van zijn vriendinnetje en die met een verhaaltje over botsende karakters, vrijheid en tijd nemen voor jezelf een punt zette achter wat dat meisje beschouwde als een relatie. Daar waar hij bij elke andere vriendin had getwijfeld, wist hij bij Millie zeker dat hij van haar hield.

Vier mensen staan voor een warme zomer in Antwerpen. Elk wegen ze, vanuit hun ervaringen, de waarde van de liefde af. Lisse, die haar grote liefde moet loslaten. Tino, die het huwelijk van zijn ouders ziet mislukken. Ada, die in het bejaardentehuis terugkijkt op haar huwelijk. Seb, die treurt om zijn ex en de liefde uit zijn leven wil bannen. Vier mensen, wier paden elkaar onverwacht kruisen en beïnvloeden. Op het einde van de zomer zal alles anders zijn…

 

 

13 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort over de liefde (poll 12)

 1. Stien den Braber

  Ik ben benieuwd wat het wordt!
  Het boek van Jonas Gardell heb ik gelezen. Het is een noodzakelijk boek, rauw ook, over homoseksuele mannen. In een tijd dat er voorzichtig een homoscene ontstaat die net wat meer aan de oppervlakte komt. En dan wordt men geconfronteerd met de komst van aids. En aids wordt het nieuwe,extra taboe. Stilistisch is de roman niet sterk. Oorspronkelijk is het boek uitgebracht als toneelstuk en dat kun je zien aan de vele dialogen. De liefde is het eerste deel van een trilogie: de andere delen zijn De ziekte en De dood.
  Ik hoop niet dat ik je nu het gras voor de voeten wegmaai, maar gezien je poll denk ik dat niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. De andere 3 heb ik niet gelezen, dus daar kan ik niet over oordelen, maar “Liefde in tijden van cholera” vind ik een van de allermooiste romans die ik ooit heb gelezen. Voor mijn bespreking zie: http://erikleest.blogspot.nl/2015/12/gabriel-garcia-marquez-liefde-in-tden.html Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb ze geen van allen gelezen. Ben wel erg benieuwd naar Marquez, maar toch maar voor een Vlaamse (?) auteur gekozen. In elk geval veel leesplezier.

  Like

 4. Ben benieuwd! Heb op de Vlaamse auteur gestemd, vond dat een heel mooi jeugdboek! Zie: http://literasa.blogspot.be/2016/02/lezen-op-valentijn.html :-)

  Like

 5. Ik ben benieuwd naar “Liefde in tijden van cholera” en heb daar dan ook op gestemd.

  Geliked door 1 persoon

 6. Liefde in tijden van cholera is één van mijn favorieten, maar ik heb toch maar voor Jamal Ouariachi gekozen. Van hem heb ik enkel Een honger gelezen, dus ik ben benieuwd naar wat voor boeken hij nog heeft geschreven.

  Geliked door 1 persoon

 7. Daar hoef ik geen twee keer over na te denken. Gabriel Garcia Marquez benieuwt me wel enorm, wil al heel lang iets van hem lezen :-).

  Like

 8. Ik heb op vertedering gestemd, omdat ik er er zelf benieuwd naar ben. Is liefde lastig heb ik gelezen voor mijn vrijwilligerswerk als nominatielezer voor de Gentse jeugdliteratuurprijs en ik vond het een mooi jeugdboek over de verschillende facetten van de liefde. Heerlijk om tussendoor te lezen!

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb gestemd voor Liefde in tijden van cholera omdat het zo prachtig is! Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

  Geliked door 1 persoon

 10. […] in tijden van cholera kreeg de meeste stemmen in mijn vorige poll. Sommige lezers gaven zelfs aan dat het bij hun lievelingsboeken hoort. Ik had al eerder iets […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.