Lalagè leest binnenkort… (poll 11)

In deze poll staan weer vier boeken van mijn lange leeslijst. Ik zou ze alle vier heel graag willen lezen, maar ben er tot nu toe niet aan toe gekomen. Van welk boek zie jij het liefste een blogartikel verschijnen? Je hoeft de boeken niet te kennen; kijk gewoon welke omschrijving jou het meest aanspreekt. Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. De poll blijft een week lang openstaan en het boek dat dan de meeste stemmen heeft ga ik binnenkort lezen.

honderd-woorden-voor-grijsHonderd woorden voor grijs – Hannah Buenting (2008) 

Hoe hou je van iemand die niet van zich laat houden? Teun is jong, springerig, dapper en leeft samen met haar grote liefde Vos. Vos verft muren zwart, draagt clownschoenen, is anders dan anderen. Teun laat hem – maar verliest onderweg zichzelf. Als ze uiteindelijk, verlaten en natgeregend met gebroken hart op straat loopt, zegt iemand haar dat je het alleenzijn kunt leren. Dat gaat ze doen, besluit ze. Op een onvoorspelbare, hilarische manier: tijdens een wandelvakantie met oude mensen. En dan krijgt grijs onverwacht veel kleuren en blijkt verdriet een ontroerend lichte ondertoon te hebben.

StasilandStasiland – Anna Funder (2002, vertaald uit het Engels)

In Stasiland vertelt Anna Funder over het leven in voormalig Oost-Duitsland. De schrijfster is een Australische die zich een beeld van het onvrije leven onder het communistisch regiem in Oost-Duitsland heeft gevormd nadat de ‘Duitse Democratische Republiek’ door de val van de Muur was ineengestort. Jarenlange intensieve interviews en studies van de wijze waarop de geheime politie, de ‘Stasi’, met alle haar ten dienste staande middelen de gedragingen en uitlatingen van iedere staatsburger trachtte te controleren en van de reacties daarop, leidden bij deze buitenstaander tot treffende observaties van de absurditeit en meedogenloosheid van de staatsterreur en van de menselijkheid en moed van menige staatsburger die zich ertegen verzette. “Er was geen goed of slecht, je maakte simpelweg een keuze.”

Terug tot Ina DammanTerug tot Ina Damman – Simon Vestdijk (1934)

Als Anton naar de Lahringse HBS gaat, begint het gepest vrijwel meteen. Piet Idzerda en Jelle Mol noemen hem ‘vent’, een benaming die zijn vader hem vroeger gaf toen deze nog leefde. Ze kwetsen hem zo erg dat Anton uiteindelijk vlucht in zijn schoolwerk om zo de harde realiteit van het gepest te vergeten. Met negens is hij niet tevreden, hij blijft doorzetten en gaat voor tienen. Zo probeert hij angst voor het vreemde, angst voor het pesten en angst voor nog een afwijzing te verbergen. Dan plotseling komt er in het tweede jaar een nieuw meisje op school, Ina Damman.

DWL Faber_LelieblankVP.indd

Lelieblank, scharlaken rood – Michel Faber (2002, vertaling van The crimson petal and the white)

Londen, jaren zeventig van de negentiende eeuw. Sugar, een intelligente negentienjarige prostituee in het bordeel van de hardvochtige Mrs. Castaway, verlangt naar een beter leven. Dan komt William Rackham langs, een ambitieuze parfumfabrikant. Hij wil haar diensten exclusief en richt aan de rand van de stad een comfortabele woning voor haar in. Gaandeweg raakt haar leven verstrengeld met Rackham, wiens grote huis behalve veel bediendes, een uiterst instabiele echtgenote herbergt en een verborgen dochter.

6 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 11)

 1. Honderd woorden voor grijs lijkt me heel mooi! Ik had nog nooit van deze titel gehoord, maar de synopsis spreekt me erg aan :)

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb voor Stasiland gekozen. Mijn man en ik zijn dit jaar in Berlijn geweest. Het blijft een intrigerend thema.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik koos voor Stasiland. Net als Nadine zijn mijn vrouw en ik onlangs in Berlijn geweest en hebben daar de restanten van de oude DDR gezien. Het land boeit me trouwens al langere tijd. Ik ga zelf het boek ook op mijn nog-te-lezen-lijst zetten. Ben benieuwd of onze bevindingen overeen komen.

  Geliked door 1 persoon

 4. “Lelieblank, scharlaken rood” is een fantastisch boek, een van de mooiste die ik dit jaar las. Ik had hem eerder al in het Engels gelezen, maar de vertaling is ook geweldig. Ik zou zeggen, kies deze. Groetjes, Erik

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben erg benieuwd naar honderd woorden grijs.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik kies voor Honderd woorden voor grijs. Maar Lelieblank, scharlaken rood, is ook een aanrader. Terug tot Ina Damman las ik ooit voor mijn lijst, heb geen idee meer wat ik daarvan vond.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.