Lalagè leest binnenkort… (poll 10)

Ook deze keer staan er weer vier willekeurige boeken van mijn lange lijst in de poll. Deze wil ik allemaal graag lezen, maar van welke zie jij het liefst een bespreking verschijnen? Of misschien heb je er zelf al één van gelezen en kan je me die aanraden of juist niet… Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. De poll blijft een week openstaan. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen.

Cold EarthCold Earth – Sarah Moss (2009, vertaald als Koude aarde)

Nina vertrekt aan het begin van de zomer met een team van zes jonge archeologen naar een uithoek van Groenland, in de hoop sporen te vinden van oude Vikingnederzettingen. Terwijl de onderzoekers vorderen met de opgravingen op een oude begraafplaats, grijpt een geheimzinnig virus om zich heen in de rest van de wereld. De internetverbinding valt weg en de archeologen hebben geen idee wat er in de buitenwereld gaande is. Nina heeft ondertussen angstaanjagende dromen over wat er op de archeologische vindplaats is gebeurd, en ze raakt er steeds meer van overtuigd dat ze ’s nachts stemmen en voetstappen hoort bij hun tentenkamp. Ze begint zich af te vragen of ze er wel goed aan doen de oude begraafplaats te verstoren. Wanneer het erop begint te lijken dat het vliegtuig dat hen zou halen niet komt opdagen en zij een koude en geïsoleerde winter tegemoet gaan, stapelen de irritaties zich op en valt de groep langzaam uiteen.

Gebr.Gebr. – Ted van Lieshout (1996)

Luuk begint aan een reddingsactie om het dagboek van zijn broer uit handen van hun moeder te houden. Marius is al een half jaar dood en morgen is de eerste verjaardag die hij niet zelf meer mee zal maken. Maar zijn moeder heeft iets heel bijzonders bedacht om er toch een speciale dag van te maken. Ze wil alle dingen uit zijn kamer verbranden en noemt dat een groots afscheid: ‘Ik stuur hem zijn spulletjes in rook achterna.’
Luuk is vastbesloten om de neergeschreven gedachten van zijn broer uit het vuur te houden, ook al moet hij daarvoor grenzen overschrijden en de strijd aangaan met zijn moeder. Maar niet alleen met haar. Ook met Marius. Die heeft immers een rottruc uitgehaald door op te schrijven: Luuk houdt meer van jongens dan van meisjes. Dat brengt de missie van Luuk in gevaar; waarom zou hij een dagboek redden waarin gelogen wordt? Want dat is het toch, een leugen?

Zwarte winterZwarte winter – Connie Willis (1992, vertaling van Doomsday book)

De studente Kivrin heeft één grote wens: veldonderzoek doen in de Middeleeuwen. Als haar faculteit uiteindelijk toestemming geeft, is ze op alle mogelijke manieren voorbereid om de tijdreis te maken. Maar niets kon Kivrin voorbereiden op de hardvochtige realiteit van een winter in het veertiende-eeuwse Engeland. Het vuil, de stank, de kou. En de geruchten over een ziekte die de steden in zijn greep heeft. Langzaam groeit bij Kivrin het besef dat de tijdscoördinaten van haar reis niet kloppen, en dat de onafwendbaar naderende plaag niets anders is dan de verschrikkelijke Zwarte Dood.


Een Russiche geschiedenisEen Russische geschiedenis –
Ljoedmila Oelitskaja
 (2014, vertaald uit het Russisch)

Moskou, halverwege de vorige eeuw. Ilja, Sanja en Micha zijn goede vrienden die sinds hun jongensjaren als buitenbeentjes door het leven gaan. Wanneer de bullebakken uit hun schooltijd geen bedreiging meer vormen, zijn er nog altijd de nietsontziende ogen van de overheid. Ogen die maken dat Micha zijn fijne baan verliest en in de gevangenis belandt, dat Ilja zich onder druk bij de KGB aansluit en Sanja zijn geboorteland verruilt voor het vrije Westen.

 

8 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 10)

 1. Toevallig staat Doomsday Book bij mij op de herleeslijst, heerlijk boek, ontzettend spannend en in zijn genre erg origineel, dus ik ben benieuwd wat jij er van vindt.
  Cold Earth vond ik trouwens ook interessant (hier door mij besproken).

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb op Cold Earth gestemd en hem meteen ook aan mijn eigen lijstje om te lezen toegevoegd. Dat verhaal klinkt echt super interessant!

  Geliked door 1 persoon

 3. Oeh, zeker de Russische geschiedenis! Ik ben heel benieuwd wat je hier van vindt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb Cold Earth gestemd, ik ben dol op van die ‘hoe gaat het in de groep’-boeken. Ik hoop dat ook het perspectief van andere groepsleden aan bod komt. ‘Een Russische geschiedenis’ lijkt me ook heel boeiend.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sarah Moss om de simpele reden dat dat boek mij het meeste aanspreekt. Ik hou van spanning :)

  Geliked door 1 persoon

 6. Gestemd op ‘Gebr.’ al lijkt ‘Een Russische geschiedenis’ mij ook interessant!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ken geen enkel van de 4 boeken maar heb gestemd op het boek dat mij het meest aanspreekt en dat is ‘Gebr.’

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.