Het grote poetsboek – Diet Groothuis

2016-05-06 10.32.51

Het grote poetsboek lijkt me in het begin een boek voor mensen die meer van lezen dan van poetsen houden. De eerste helft is vooral een feest van herkenning. Diet Groothuis vertelt op een heerlijke manier over hoe ze haar huishouden bestiert en hoe dat niet altijd perfect gaat. Ik vind het erg leuk om te lezen, maar of ik nou echt dingen anders ga doen… Het herinnert me er vooral aan dat het bij mij ook niet perfect gaat, maar dat wist ik al, want dat is juist de reden dat ik dit boek wilde lezen. Ik vraag me af waar de handige tips nou blijven. Die blijken pas in de tweede helft te komen. Aan het einde lees ik dat het eerste deel van het boek is gebaseerd op columns in dagblad Trouw.

2016-05-14 09.59.25

Maar dan barst het ineens los met de lijstjes die ik had verwacht. Eerst gaat het over schoonmaakmiddelen. Daarna worden alle ruimtes van een huis behandeld, van keuken tot aan meterkast. Ik plak het boek vol markeerstickertjes bij de tips die ik wil onthouden. Heel fijn is dat Diet Groothuis ook aandacht besteedt aan milieuvriendelijk schoonmaken. Soda, schoonmaakazijn en zachte zeep zijn goed voor bijna alles en ze waarschuwt voor microbeads (minuscule stukjes plastic) die vaak in schoonmaakmiddelen uit de supermarkt zitten. De index achterin helpt om zaken snel terug te vinden, al vind ik ‘m soms iets te uitgebreid. Bij ‘vriezer’ vind je niet alleen verwijzingen naar hoe je de vriezer schoonmaakt, maar ook naar dingen waar je de vriezer voor kan gebruiken, alsof je daar dan op zoekt.

Het boek is erg mooi vormgegeven. Tussen de poetstips door staan een paar gedichten; ook erg leuk om te lezen.

2016-05-14 09.58.41

In de inleiding merkt Diet Groothuis op:

Ben je van na 1980, dan is je kennis van huishouden vrijwel zeker nihil.

Toch heb ik (1981) in dit boek geen schoonmaakacties gevonden waar ik nog nooit van gehoord had. Blijkbaar heeft mijn moeder me ongemerkt toch heel wat bijgebracht over hoe je je huis schoon houdt. Dit boek stelt me vooral gerust: ik doe het helemaal niet zo slecht en met een beetje gezond verstand kom je een heel eind.

2016-05-06 10.37.25

Met dank aan uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar.
Lees ook wat Ted van Lieshout over dit boek schreef.

7 gedachtes over “Het grote poetsboek – Diet Groothuis

 1. Ik ben van voor 1950, maar dat wil niet zeggen dat ik er veel van weet. Ik doe maar wat, met enig gezond verstand en de hulp van internet, als ik er niet uit kom. Maar dit boek klinkt wel heel aantrekkelijk!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben van 1992. Ik vind van mezelf dat ik mijn huis vrij proper hou, maar mijn moeder is het daar duidelijk niet mee eens. Zij is nogal een poetsmaniak. Misschien moet zij mij dit boek dan maar eens cadeau doen :)

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik poets, op de afwas en toilet na, eigenlijk alles met azijn. Wonderlijk spul om mee te poetsen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk! Ik ben gék op poetsen ;) ‘Aan de slag met de huishoudcoach’ van Els Jacobs is ook fijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben niet zo’n poetser, maar misschien moet ik dit boek toch eens lezen.

  Like

 6. Dit boek is echt iets voor mij. Ik heb een hekel aan huishouden en weet bovendien ook vaak niet hoe ik iets moet proper krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben van ’79, maar ik zou toch baat hebben bij zo’n boek. Alleen vrees ik dat het vooral stof zal staan vergaren op de boekenkast want ik ben echt lui ☺️.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.