The Twits – Roald Dahl

2016-01-23 09.18.24

De griezels, wie kent ze niet? Op de basisschool genoot ik zoals vele anderen van de boeken van Roald Dahl: Sjakie en de chocoladefabriek, De GVRDe heksen. Een paar jaar geleden las ik Matilda in het Engels. Het is zo leuk om een bekend verhaal van vroeger in de originele taal te lezen. Dus toen ik in de bibliotheek The Twits in een kleurenversie zag staan, móest ik die lenen.

2016-01-13 13.32.11

Mr Twit is een man met een vieze lange baard die hij nooit wast en je kunt er etensresten van de afgelopen jaren in vinden. Zou ik daarom niet van de huidige baardentrend gecharmeerd zijn? Mrs Twit is een vrouw met zulke lelijke gedachten dat haar gezicht ook lelijk is geworden (erna wordt verteld dat mensen met mooie gedachten altijd stralen, ook al hebben ze misschien een scheve neus ofzo). Het echtpaar haalt creatieve maar vreselijke streken met elkaar uit. Ook de buren en de dieren moeten het ontgelden. De fantasie van Roald Dahl is hier op zijn top. De tekeningen van Quentin Blake zijn niet minder belangrijk. Het is een feest van herkenning.

2016-01-23 09.18.57

In de tweede helft van het boek nemen de dieren wraak op een geniale manier. Wat een ontzettend leuk boek. Er zit een moraal in het verhaal, maar die ligt er niet dik bovenop. Het gaat vooral om de lol. Het is bovendien tijdloos, dus ook kinderen van nu zullen er veel plezier aan beleven. Kortom, een mustread!

2016-01-23 09.19.28

4 gedachtes over “The Twits – Roald Dahl

  1. Dat is nog eens een goed idee om mijn Engels te oefenen! Bedankt voor de tip ;)

    Geliked door 1 persoon

  2. Nu al weer 20 jaar geleden heb ik alles van Roald Dahl gelezen: zijn kinderboeken en zijn korte verhalen plus zijn enige roman. Mijn persoonlijke favoriet is “De fantastische meneer Vos”. Ik wil over zijn kinderboeken ook nog wel eens gaan bloggen. Groetjes, Erik

    Geliked door 1 persoon

  3. Roald Dahl wil ik ook heel graag nog ‘ns herlezen! Dat citaat over die mooie gedachten heb ik altijd onthouden :-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.