Lalagè leest binnenkort… (poll 5)

Hier vind je weer vier willekeurige boeken uit mijn leeslijst. Helpen jullie kiezen wat ik ga lezen? De poll vind je onderaan dit artikel. Daar kan je eventueel ook in een reactie laten weten waarom je voor dit boek stemt. De poll blijft een week open staan.

Wij en ikWij en ik – Saskia de Coster (2013)

In een Vlaamse verkaveling, boven op een berg, woont de familie Vandersanden. De neurotische, aristocratische Mieke kamt haar tapijten en houdt intussen haar gezin en haar buren nauwlettend in de gaten. Haar echtgenoot, de selfmade man Stefaan, maakt carrière in een door schandalen geplaagd farmaceutisch bedrijf. Dochter Sarah, overbeschermd en benieuwd naar het echte leven, zoekt haar eigen weg met de middelen van haar generatie. Maar zal ook zij ten prooi vallen aan het grote familiegeheim, of kan zij in haar eentje een oud patroon doorbreken?

Elegant als een egelElegant als een egel – Muriel Barbery (2006, vertaling van L’elégance du hérisson)

De twaalfjarige Paloma Josse, dochter van een welgestelde, linkse familie uit Parijs, wil niet het vissenkomleven leiden waarvoor ze in de wieg lijkt te zijn gelegd en besluit op haar dertiende verjaardag zelfmoord te plegen. Het halve jaar dat ze nog voor de boeg heeft wil ze gebruiken om na te gaan of het leven wellicht toch nog zin heeft. In het Parijse appartementengebouw waar ze woont komt ze in contact met enkele bewoners: twee keurige dames met elkaar bespringende hondjes; een rijke Japanse weduwnaar; en vooral de 56-jarige Renée Michel, de conciërge van het gebouw, die zich met haar slonzige voorkomen voordoet als een echte, clichématige conciërge, maar die zich in werkelijkheid interesseert voor filosofie, literatuur en Hollandse stillevens. Als Paloma het geheim van de oudere vrouw doorheeft, voelt ze zich tot haar aangetrokken. Ze begrijpt dat het mogelijk is haar levenslot te veranderen. Maar of dat voldoende is om haar van haar dreigende voornemen af te houden?

Verschrikkelijke verhalenDe verschrikkelijke verhalen van oom M. – Chris Priestley (2007, vertaling van Uncle Montague’s Tales of Terror)

Oom Montague woont in een groot, oud huis midden in het bos. De kinderen uit het dorp zijn bang voor hem, maar Edgar vindt het juist leuk om hem op te zoeken. Hij gaat elke dag bij oom M. langs, die hem betovert met huiveringwekkende spookverhalen. Maar wanneer Edgar mysterieuze voorwerpen vindt in het oude huis die stuk voor stuk een rol spelen in de verhalen van oom M., wordt hij bang: de verhalen kunnen toch niet waargebeurd zijn?

In BabylonIn Babylon – Marcel Möring (1997)

In Babylon vertelt het verhaal van Nathan Hollander, een zestigjarige sprookjesschrijver, die samen met zijn nichtje ingesneeuwd raakt in een oud familielandhuis op de Veluwe. Er is geen verwarming, geen water en geen stroom. Merkwaardig genoeg verspert de huisraad de toegang tot de bovengelegen verdiepingen. Nieuwsgierig gaan ze aan de slag om de blokkade op te ruimen. Ze klimmen langzaam hoger en dringen door tot de geheimen van het huis. Bij het haardvuur vertelt Nathan aan zijn nichtje de geschiedenis van zijn joodse familie, te beginnen bij die van zijn verre voorvader Magnus.

12 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 5)

 1. Ik ken de boeken niet, de twee nederlandstalige schrijvers wel. De laatste spreekt mij het meest aan. Ben heel benieuwd welke het gaat worden!

  Like

 2. Ik ken alleen “Wij en ik” van Saskia De Coster. Ik heb haar ook al eens ontmoet en vind haar een toffe madam om het zo te zeggen. Vandaar dat ik voor dit boek stem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken geen van de boeken, maar ik stem voor ‘Elegant als een egel’. Mooie titel, bijzonder onderwerp.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb geen van bovenstaande boeken gelezen, maar de synopsis van Elegant als een Egel spreekt me het meeste aan!

  Geliked door 1 persoon

 5. Heb ook gestemd voor ‘Elegant als een egel’, lijkt me een speciaal boek.

  Geliked door 1 persoon

 6. Nog niks gelezen uit dit lijstje. Maar als ik zou moeten kiezen in de boekenwinkel, ging ik voor Elegant als een Egel. En ik niet alleen blijkbaar :)

  Geliked door 1 persoon

 7. Wij en ik wil ik zelf ook nog lezen. Dus ik heb daarvoor gestemd, moest het dan toch tijdverspilling blijken te zijn, word ik al gewaarschuwd door jouw recensie :)

  Geliked door 1 persoon

 8. Allemaal interessante boeken, maar ‘Elegant als een egel’ maakt mij het meest nieuwsgierig :)

  Like

 9. […] mijn vijfde poll kreeg Elegant als een egel van Muriel Barbery de meeste stemmen. Vlak daarna schreef Bettina op […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.