Elena’s vlucht – Susan Smit

download (1)

Elena hoort bij het Roma-volk, ze is dus een zigeunerin. Haar verhaal speelt in de jaren 1930, als ze 14 jaar is en wordt uitgehuwelijkt aan een oudere weduwnaar. In tegenstelling tot veel andere vrouwen van haar volk lukt het haar niet om haar liefdeloze huwelijk te accepteren en ze besluit om te vluchten. Aangekomen in een klein dorpje ontmoet ze Nicolaas, een boerenjongen die als een blok voor haar valt. Maar het is niet meteen rozengeur en maneschijn. Zowel Elena als Nicolaas komen een aantal keren voor moeilijke keuzes te staan.

De link met schrijfster Susan Smit, die bekend staat als heks, wordt snel duidelijk: zigeuners leven dicht bij de natuur en ze houden zich bezig met magie en toekomst voorspellen. Ik vond dit erg mooi verwerkt in Elena’s vlucht. Het is interessant om te lezen hoe de Roma omgaan met belangrijke levensgebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk en dood.

In het begin van het boek was ik bang dat het voorspelbaar zou worden, maar dat was het absoluut niet. Telkens neemt het verhaal weer een onverwachte wending. Soms waren er wel erg doorzichtige hints (bijvoorbeeld een zwarte vogel als teken van onheil of iemand die een voorspelling doet), maar dat vond ik niet zo erg. Het is zo meeslepend geschreven dat ik het binnen een paar dagen uit heb gelezen. Het zet je ook aan het denken: hoe maak ik keuzes in mijn leven?

Eerder las ik Vloed van deze schrijfster, wat ik ook een erg mooi boek vond. Daarom staat haar nieuwe boek Gisèle vanaf nu met stip op mijn lijst met te lezen boeken.

2 gedachtes over “Elena’s vlucht – Susan Smit

  1. Ik ken dit boek niet, maar een paar maanden terug las ik ‘Gisèle’ en dat is ook heel meeslepend geschreven.

    Like

  2. […] schrijven, bijvoorbeeld in de historische roman Vloed dat rond 1900 in Katwijk aan zee speelt. Elena’s vlucht gaat over een meisje uit een zigeunerfamilie, waar Susan zich duidelijk goed in heeft […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.