Lalagè leest binnenkort… (poll 38)

Voor deze poll wilde ik weer vier boeken uit mijn lange leeslijst kiezen die niet bovenaan mijn verlanglijstje staan, maar die ik wel een kans wil geven. Het duurde wel even voor ik had bepaald welke titels het moesten worden, met behulp van de random-functie van Excel en het doel voor ogen om jullie diverse genres voor te schotelen. Wordt het een historische jongerenroman, klassieke fantasy, een ouder Hongaars boek of recente Nederlandse literatuur? Breng je stem uit in de poll onderaan dit artikel. Het boek met de meeste stemmen zal ik binnenkort lezen, om er dan over te bloggen.

Ule – Marc de Bel (2013)

In 1914 woont Ule Pauwels woont samen met haar vader, moeder en haar drie jongere broers op een boerderij in Cruyshautem. Ze wordt binnenkort veertien en gaat dienen bij de dorpsdokter. Hier gaat een heel nieuwe wereld voor haar open, vol boeken, schilderijen, muziek… Maar dan vallen de Duitsers België binnen en wordt haar vader opgeroepen. Bijna iedereen uit het dorp vlucht naar Frankrijk. Het gezin vertrekt naar de Westhoek bij nonkel Siele en tante Clara. Als de Duitsers in april 1915 gifgas gebruiken zijn ze ook in Elverdinghe niet meer veilig en vluchten ze verder weg van het front. Het wordt voor Ule een lange tocht vol gevaar, liefde en vriendschap. Maar ook een tocht naar zichzelf.

Aardzee – Ursula LeGuin (1968, vertaald uit het Engels door Frits Oomes)

De jonge geitenhoeder Sperwer beschikt over magische krachten, waardoor hij op de ‘School der Wijzen’ terechtkomt. Als hij op een ondoordacht moment een macht van het ‘niet-leven’ oproept, komt Sperwer in ernstige problemen die hem naar de buitengrenzen van Aardzee voeren. De magie in dit cultureel veelzijdige eilandenrijk is sterk verweven met taal, ofwel de ‘ware’ naam van alle dingen.

De deur – Magda Szabó (1987, in 2002 vertaald uit het Hongaars door Anikó Daróczi en Ellen Hennink)

Dit is een krachtige roman over de gespannen relatie tussen de ondoorgrondelijke huishoudster Emerence en de schrijfster. De band tussen de twee vrouwen wordt almaar hechter, maar gaat gepaard met talloze botsingen en dramatische scènes. Beetje bij beetje komt de lezer zaken uit Emerences leven te weten, die veel invloed op haar leven hadden en die haar ogenschijnlijk bizarre gedrag bepalen. De werkelijkheid van Emerence is zo uitzonderlijk, haar moreel staat zo ver boven dat van de gemiddelde mens, dat het wereldbeeld van de schrijfster op zijn kop moet worden gezet om haar te volgen en te accepteren. De enige die Emerence op een vanzelfsprekende manier aanvoelt, is de hond Viola, die conflicten teweegbrengt maar ook verzoeningen.

Restmens – Marjolein Visser (2020)

Pim beseft steeds meer dat hij anders is. Zijn innerlijke spanning komt tot een uitbarsting wanneer zijn ouders hem voorbereiden op uithuisplaatsing. Bij de denkbeeldige luisteraars van radio PIM FM lucht hij zijn hart.

De talentvolle socioloog David is na een brand blijvend invalide geraakt. Hij wordt omringd door hulpverleners die hem aanmoedigen een feest te organiseren voor zijn veertigste verjaardag.

In Restmens vertelt Marjolein Visser het indringende en tragikomische verhaal van Pim en David. In hoeverre is er plaats voor hen in een samenleving die gericht is op uiterlijke schijn? En zijn sommige levens minder waard dan andere?

3 gedachtes over “Lalagè leest binnenkort… (poll 38)

 1. Stien den Braber

  Ik heb er niet op gestemd, maar n.a.v. je poll will ik “De Deur” herlezen. Ik heb een andere uitgave, uit 2002 van uitgeverij Houtekiet. Maar de vertalers zijn dezelfde.
  Groetjes, Stien

  Geliked door 1 persoon

 2. Hm, ik zou wel twee keer willen stemmen… Zowel op De deur als op Restmens… ( dus ik denk er nog even over )

  Geliked door 1 persoon

 3. Restmens lijkt me een heel mooi boek. Als dat gekozen wordt, ben ik heel benieuwd naar je recensie!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.